Paikalliset

Vanhemmat ja opettajat tulistuivat Puolalan väistötiloista – "Kaupunki on omalla toiminnallaan murentanut luottamuksen"

Turun opettajien ammattiyhdistyksen pääluottamusmies Tomi Törrönen sanoo, että kaupunki on omalla toiminnallaan murentanut luottamuksen. Kuvassa myös Teija-Rita Sarén ja Miia Anttila. Arkistokuva.

Janne Koivisto

Turun kaupunki vakuuttaa Puolalan koulun väistötiloiksi osoitetun Sepänkadun kiinteistön olevan turvallinen syyslukukauden alkuun mennessä, kun tarvittavat korjaustoimenpiteet on tehty. Lupaukset eivät huoltajia ja opettajia vakuuta.

– Sepänkadun kiinteistössä nyt kaupungin teettämät tutkimukset ovat konsultoimiemme asiantuntijoiden mukaan sekä ympäristöministeriön asettaman ohjeistuksen mukaan puutteellisia. Tämänhetkiset korjaussuunnitelmat perustuvat näihin puutteellisiin tutkimuksiin. Tällöin todennäköistä on, ettei Sepänkadun tiloista saada turvallisia syksyyn mennessä, Puolalan alakoululaisen vanhempi Katja Hjerppe sanoo.

– En uskalla ottaa kantaa, ovatko tilat turvallisia syksyyn mennessä. Totean, että kaupunki on omalla toiminnallaan murentanut luottamuksen, Turun opettajien ammattiyhdistyksen pääluottamusmies Tomi Törrönen sanoo.

Oppilaiden huoltajat eivät ole tyytyväisiä kaupungin teettämiin tutkimuksiin. Osa vanhemmista on jättänyt oikaisuvaatimuksen kaupunginhallituksen päätöksestä.

– Vetoamme muun muassa siihen, että päätös perustuu selvästi virheelliseen tai puutteelliseen selvitykseen. Pääpointti on se, että kaupungin Sepänkadun tiloissa teettämät tutkimukset ovat puutteellisia, Hjerppe sanoo.

Hjerppen mukaan kaupunki teetti ensimmäisen sisäilmaselvityksen Sepänkadulle vasta sen jälkeen, kun vanhemmat olivat ottaneet kiinteistön terveellisyyteen kantaa. Sisäilmastotutkimus suositellaan tehtäväksi rakennukseen, jonka historiassa ei ole tiedossa kosteusvaurioita, rakennuksessa ei ole näkyvää hometta, kosteusjälkiä eikä tyypillistä homeenhajua. Tällainen rakennus Sepänkatu ei ole.

– Kaupunki teetti sinne ihan vääräntyyppisen tutkimuksen.

Kun asiaan otettiin kantaa, kaupunki teetti kunto- ja sisäilmatutkimuksen.

– Tämäkin tutkimus on puutteellinen. 6 000 neliön pinta-ala ja kuusi näytteenottopistettä on tutkittu. Yhtään erillistä rakenneavausta ei ole tehty, Hjerppe perustelee.

Törrönen pitää tilannetta ikävänä. Hänelle on syntynyt vaikutelma, että kaupunki on syystä tai toisesta viivytellyt väistötiloihin liittyvissä selvityksissä ja ongelmia on vähätelty.

– Olen keskustellut asiasta koulun henkilökunnan kanssa. Peruskorjaustarve on ollut tiedossa pitkään. Silti tuntuu, että koko ajan asiat viivästyvät.

Rakennus on aiemmin toiminut väistötiloina TSYK:ille. Tuolloin sekä henkilökunta että opiskelijat oireilivat sisäilmaongelmien takia. Kaupungin mukaan oppilasmäärä on ollut liian suuri rakennuksen ilmanvaihdon tehoon nähden, mikä on ollut mahdollinen sisäilmaongelman aiheuttaja.

Sepänkadun käyttö väistötiloissa herättää Törrösessä kysymyksiä.

– Herää kysymys, että kaupunki haluaa ottaa Sepänkadusta kaiken hyödyn irti ja sitten myydä se eteenpäin. Sinne ei haluta rahaa upottaa ja kaupunki näkee sen yhtenä halpana ratkaisuna väistötilaksi.

– Jos remontti onkin riittämätön ja oireilu alkaa, kuka on siitä vastuussa?

Uskotko Sepänkadun olevan turvallinen syksyyn mennessä?

Ei
92% (303 ääntä)
Kyllä
8% (27 ääntä)
Ääniä yhteensä: 330

Muita tapauksia

Sepänkadun koulurakennus ei ole Turussa ainoa, jossa on kärsitty sisäilmaongelmista.

Pääskyvuoren koulun alasiipi on kärsinyt sisäilmaongelmista koko 2000-luvun, vaikka siipeä on remontoitu useasti. Homeongelmat alkoivat jo vuonna 1996.

Vuonna 2017 rakennus päätettiin purkaa ja korvata uudisrakennuksella.

Vasaramäen yhtenäiskoulun Syreenikujan yksikön epäillään kärsivän sisäilmaongelmista. Koululla on tehty tutkimus- ja kunnostustöitä olosuhteiden parantamiseksi. Viranomaiset eivät ole kuitenkaan vaatineet koulun välitöntä sulkemista terveydellisten seikkojen takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat