Puheenaihe

Pieni syntymäpaino on yhteydessä vasenkätisyyteen

Vasenkätinen käsipalloilija Vitalie Nenita viskoo maaleja vasurilla riihimäkeläisen Cocksin riveissä.

Jorma Vainio

Tuore tutkimus vahvistaa raskaudenaikaisen kehityksen ja erityisesti pienen syntymäpainon merkitystä kätisyyden määräytymisessä.

Helsingin yliopiston koordinoimassa tutkimuksessa selvisi, että sekä japanilaisilla että hollantilaisilla kolmosilla vasenkätisten syntymäpaino oli selvästi pienempi kuin oikeakätisillä.

Syntymäpainon vaikutus oli hyvin samanlainen molemmissa maissa, vaikka vasenkätisyys on harvinaisempaa Japanissa kuin Hollannissa ja myös keskimääräisessä syntymäpainossa oli selvä ero maiden välillä.

– Vasenkätisyyden ja pienen syntymäpainon yhteyden havaitseminen kahdessa hyvin erilaisessa kulttuurissa on erityisen vakuuttava tulos ja vahvistaa entisestään käsitystämme raskaudenaikaisen kehityksen merkityksestä kätisyyden määräytymisessä, toteaa tutkimusta johtanut neuropsykologian dosentti Eero Vuoksimaa Helsingin yliopistosta.

Tutkimuksessa havaittiin myös vasenkätisten motorisen kehityksen olevan hieman hitaampaa kuin oikeakätisillä.

Yhteys näytti kuitenkin selittyvän pääasiassa pienemmän syntymäpainon kautta. Tutkijat toteavatkin, että syntymäpainon vaikutus olisikin tärkeää huomioida kaikissa tutkimuksissa, joissa vertaillaan vasen- ja oikeakätisten eroja.

Noin joka kymmenes ihminen maailmassa on vasenkätinen.

Vasenkätisyyden syntymekanismeja tunnetaan edelleen huonosti.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet vasenkätisyyden olevan yleisempää kaksosilla ja kolmosilla kuin yksösillä. Lisäksi keskosina syntyneillä on suurempi todennäköisyys olla vasenkätisiä verrattuna täysiaikaisena syntyneisiin.

Tutkimus perustuu yli 2000 hollantilaisen ja japanilaisen kolmosen tietoihin.

Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Osakan yliopiston sekä Amsterdamin Vrije Universiteit:in kanssa.

Tulokset julkaistiin 14. toukokuuta Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America -tiedelehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat