Paikalliset

"Näpistäjä ei saa minkäänlaista rangaistusta" – Turun poliisi toivoo sakkojen muuntorangaistusta takaisin

Rikosylikomisario Jari Riiali osallistui Turkulaisen järjestämään keskusteluun, jonka aiheena oli Turun näpistelytilanne. Hänen mukaansa poliisi toivoo sakkojen muuntorangaistusta takaisin.

Janne Koivisto

Turun poliisi pitää tärkeänä sakon muuntorangaistuksen palauttamista.

– Kyllä minä olen ilman muuta sillä kannalla, että vanha systeemi pitäisi palauttaa, vaikka se aiheuttaakin valtiolle kuluja, Lounais-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Jari Riiali sanoo.

Riiali johtaa Turun pääpoliisiasemalla monialatutkinnan yksikköä, joka tutkii muun muassa näpistyksiä. Yksikköön kuuluu noin 75 poliisia.

Riiali puhui Turkulaisen järjestelmässä keskustelussa, jossa käsiteltiin Turun näpistystilannetta.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ilmoitti huhtikuussa, että hallitus aikoo palauttaa sakon muuntorangaistuksen.

– Sakon muuntorangaistuksen käyttöä on uudistettava ja laajennettava myös sakkomenettelyjärjestelmän uskottavuuden vuoksi. Uudistuksen toteuttamiseen varataan 10,8 miljoonan euron määräraha, Häkkänen kertoi.

Poliisin kokemusten mukaan sakon muuntorangaistus ehkäisee näpistyksiä ennalta.

– Sakon muuntorangaistus poistui vuonna 2008. Kyllä ennen sitäkin oli niitä, jotka eivät välittäneet mistään mitään. He istuivat pari päivää Saramäessä ja jatkoivat samaan malliin, mutta kyllä sakon muuntorangaistuksella on pelotevaikutus varsinkin vähän kokemattomampien tekijöiden mielessä, Jari Riiali sanoo.

Hänen mukaansa tilanne meni vuoden 2008 jälkeen selvästi huonompaan suuntaan.

– Sen jälkeen suurin osa taparikollisista ei enää välittänyt mitään mistään. Jos on varaton eikä ole mitään, mistä ulosmitata, teosta ei seuraa käytännössä mitään. Tekijä ei saa minkäänlaista rangaistusta.

Poliisi kirjasi viime vuonna Turussa hieman yli 1 700 näpistystä, mikä tekee keskimäärin 4–5 näpistystä päivää kohti.

Näpistyksistä 226 oli alaikäisten tekemiä. Noin 500 tapauksessa poliisi kirjoitti sakon paikan päällä.

Riiali ei osaa sanoa, kuinka suuri osa näpistyksistä jää huomaamatta tai ilmoittamatta poliisille.

– Voi olla, että luvut ovat vain jäävuoren huippu.

Poliisi kehottaa kauppiaita ilmoittamaan poliisille kaikista näpistyksistä.

– Kyllä minusta kaikista rikoksista kannattaa ja pitääkin ilmoittaa. Yhtäkään näpistystä ei ole jäänyt tutkimatta, Jari Riiali vakuuttaa.

– Ainakin alaikäisistä kannattaa ilmoittaa aina. Meillä on näitä tapauksia varten moniammatillinen työryhmä, joka on saanut aika hyviä tuloksia. Rikoskierre olisi tärkeää saada mahdollisimman nopeasti poikki.

Kun näpistäjä jää kiinni, kauppias voi päättää suostuuko hän poliisin kirjoittamaan sakkoon vai haluaako hän viedä asian eteenpäin syyttäjälle.

Riialin mukaan valinta kannattaa tehdä tapauskohtaisesti.

– Poliisin kirjoittamaan sakkoon kannattaa mielestäni suostua, jos näpistelijä on niin sanotusti normaali ihminen ja voidaan olettaa, että hän maksaa sakon.

– Harkinnan voi myös mielellään jättää poliisille. Poliisille voi esimerkiksi antaa valtuutuksen, että jos kyseessä on taparikollinen, siinä tapauksessa ei suostuta sakkomenettelyyn vaan vaaditaan rangaistusta, Riiali neuvoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hallitus aikoo palauttaa sakkojen muuntorangaistuksen – Turkulainen kansanedustaja löysi suunnitelmasta aukon: ”Mikään ei muutu”20.5.2018 08.00
Turun näpistelijät entistä röyhkeämpiä – Kauppias: "Pitääkö minun ensin mennä ottamaan turpaan, jotta saan oikeutta?"6.4.2018 06.00
Raision K-market Ihala ryöstettiin viime sunnuntaina – ryöstäjä uhkasi viiltää myyjän kurkun auki, lue kauppiaan haastattelu17.3.2018 08.00
Näpistelijöiden röyhkeys yllätti uudet turkulaiset K-market-kauppiaat – ”Meistä tuli taparikollisten jääkaappi”11.3.2018 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat