Paikalliset

Hallitus aikoo palauttaa sakkojen muuntorangaistuksen – Turkulainen kansanedustaja löysi suunnitelmasta aukon: ”Mikään ei muutu”

Tomi Kangasniemi / arkisto

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ilmoitti huhtikuussa, että hallitus aikoo palauttaa sakon muuntorangaistuksen.

Turkulainen kansanedustaja ja lakivaliokunnan jäsen Ville Tavio (ps.) kertoo havainneensa hallituksen suunnitelmassa porsaanreiän, joka voi tehdä siitä käytännössä turhan. Tavio on koulutukseltaan juristi.

– Uusi esitys on sellainen, että poliisin kirjoittamia sakkoja voisi tulla kuusi vuodessa. Tämä sama kuuden raja on kuitenkin kirjattu jo nykyisin voimassa olevaan poliisin käsikirjaan. Minun nähdäkseni mikään ei muutu. Tässä olisi vain tarkoitus kirjata nykytila lakiin, Tavio hämmästelee.

Muuntorangaistus poistettiin vuonna 2008. Stubbin hallitus oli palauttamassa muuntorangaistusta vuonna 2014, mutta Sipilän hallitus perui päätöksen kustannussyihin vedoten. Tuolloin muuntorangaistuksen palauttamisen hinnaksi arvioitiin noin 12 miljoonaa euroa.

Ville Tavio kertoo olevansa tyytyväinen hallituksen aikeisiin palauttaa muuntorangaistus, mutta hän toivoisi siitä tiukempaa.

Tavio ihmettelee, että palauttamista on viivytelty reilun kymmenen miljoonan euron takia. Hän huomauttaa, että valtiolta jää näpistelyn takia saamatta kymmenien miljoonien eurojen verotulot.

– Kaupan ala on arvioinut, että varkaushävikistä aiheutuu vuosittain kaupoille 550 miljoonan euron vahingot. Jos tästä summasta saataisiin 14 prosentin arvonlisävero, se tekisi valtiolle yli 70 miljoonan euron verotulot. Tämä epäsuhta on niin suuri, että en ymmärrä sitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Näpistäjä ei saa minkäänlaista rangaistusta" – Turun poliisi toivoo sakkojen muuntorangaistusta takaisin20.5.2018 08.00
Turun näpistelijät entistä röyhkeämpiä – Kauppias: "Pitääkö minun ensin mennä ottamaan turpaan, jotta saan oikeutta?"6.4.2018 06.00
Raision K-market Ihala ryöstettiin viime sunnuntaina – ryöstäjä uhkasi viiltää myyjän kurkun auki, lue kauppiaan haastattelu17.3.2018 08.00
Näpistelijöiden röyhkeys yllätti uudet turkulaiset K-market-kauppiaat – ”Meistä tuli taparikollisten jääkaappi”11.3.2018 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat