Puheenaihe

Rekkakuskit pettyivät Suomen teiden surkeaan kuntoon – "Sivuteiden talvihoito täysin retuperällä"

Raskaan kaluston ammattikuljettajat ovat hyvin tyytymättömiä etenkin sivuteiden talvikunnossapitoon.

Jussi Vehkasalo / Arkisto

Yksityisautoilijoiden tyytyväisyys teiden talvihoitoon on laskenut viime vuodesta ja raskaan liikenteen kuljettajien kokemukset ovat sitäkin huonompia. Tämä käy ilmi Liikenneviraston tuoreesta tienkäyttäjätyytyväisyystutkimuksesta.

Tienkäyttäjien palaute on selvä etenkin raskaan liikenteen osalta.

– Olosuhteet olivat viime talvena vaikeita. Kansalaisten ja elinkeinoelämän odotuksiin ei nykyisellä talvihoidon resursoinnilla pystytä vastaamaan, toteaa ELY-keskuksen kunnossapitoyksikön päällikkö Pekka Rajala.

Liikennevirasto ja ELY-keskukset ovat käynnistäneet lukuisia toimenpiteitä tiestön kunnossapidon parantamiseksi. Tehostamistoimet eivät kuitenkaan yksin riitä –  tarvitaan lisärahoitusta talvikunnossapitoon ja korjausvelan vähentämiseen. Vuosien 2016–2018 korjausvelkaraha auttoi pysäyttämään korjausvelan kasvun. Lisärahoituksen turvin ei kuitenkaan pystytty kunnostamaan kaikkia huonokuntoisimpia kohteita.

Uudenmaan ELY-keskuksen alueella yksityishenkilöistä 42 prosenttia oli tyytyväisiä maanteiden kuntoon talvikaudella 2017–2018. Tyytymättömiä oli kolmasosa. Tyytyväisten tienkäyttäjien osuus on laskenut edellisvuodesta tyytymättömien määrän kasvaessa.

Erot tyytyväisyydessä pääteiden ja muiden teiden välillä ovat suuria. Vastanneista yksityishenkilöistä kaksi kolmasosaa kertoi olleensa tyytyväisiä pääteiden kuntoon, mutta vain vajaa neljännes sanoi samaa muista teistä. Tyytymättömiä pääteiden talvihoitoon oli vajaa viidennes ja muiden teiden hoidoissa puutteita koki puolet.

Ammatikseen ajavat raskaan liikenteen kuljettajat kokevat Uudenmaan ELYn teiden talvikunnon huomattavasti yksityishenkilöitä heikommaksi. Tyytyväisyys on laskenut jo ennestään alhaiselta tasolta niin, että enää ainoastaan joka kuudes ammattikuljettajista kokee teiden talvikunnon vastaavan odotuksiaan. Tyytymättömiä sen sijaan on kaksi kolmannesta. 

Suurinta tyytymättömyys ammattikuljettajien keskuudessa on muiden kuin pääteiden talvihoitoon, johon on tyytyväisiä ainoastaan 7 prosenttia. Pääteiden talvihoidon kokee riittäväksi 28 prosenttia ammattikuljettajista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat