Paikalliset

Ravintolalaiva Majlandin entinen yrittäjä tuomittiin kahdesta talousrikoksesta

Ravintola Majland on nykyään uusissa käsissä.

Janne Koivisto / arkisto

Ravintolalaiva Majlandin entinen yrittäjä on tuomittu velallisen epärehellisyydestä ja kirjanpitorikoksesta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 50-vuotiaan miehen viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hän joutuu maksamaan eri tahoille korvauksia lähes 33 000 euroa. Suurimmat korvaukset menevät Verohallinnolle ja Turun kaupungille.

Syyttäjä vaati yrittäjän asettamista liiketoimintakieltoon, mutta oikeus hylkäsi vaatimuksen. Oikeus perusteli päätöstä sillä, että yrittäjä on maksanut aiemmat ulosottovelkansa ja osoittanut pyrkivänsä aidosti hoitamaan taloudelliset asiansa kuntoon.

Yrittäjä syyllistyi velallisen epärehellisyyteen, koska hän lahjoitti ja luovutti ilman hyväksyttävää syytä Kafe Gemi Oy:n varoja itselleen 20 780 euroa. Siirrot ajoivat yhtiön maksukyvyttömäksi, jolloin se ei pystynyt enää maksamaan velkojaan.

Mies teki nostot 1.1.–31.12.2015. Velkojat vaativat 20.11.2015 yhtiön asettamista konkurssiin. Yhtiö asetettiin konkurssiin 8.1.2016.

Konkurssissa yhtiön varat olivat 3 908,96 euroa ja velat 257 206,79 euroa, josta suurin osa, 198 000 euroa, oli ravintolalaivaan kohdistuvaa osamaksuvelkaa. Muista veloista suurimmat olivat 9 842,43 euron verovelka ja 28 876,41 euron velka Turun kaupungille.

Yrittäjä kiisti syytteen velallisen epärehellisyydestä ja vaati sen hylkäämistä. Hän myönsi, että hänelle maksettiin vuoden 2015 aikana palkkaa 56 780 euroa. Maksettu palkka ei ollut hänen mukaansa tehtyyn työhön nähden kohtuuton.

Käräjäoikeus yhtyi kuitenkin syyttäjän laskelmaan. Oikeus piti kohtuullisena kuukausipalkkana 3 000 euroa, jolloin varoja oli luovutettu ilman hyväksyttävää syytä 20 780 euroa.

Tuomio kirjanpitorikoksesta tuli siitä, että yrittäjä laiminlöi liiketapahtumien kirjaamisen ja merkitsi kirjanpitoon vääriä tai ainakin harhaanjohtavia tietoja liiketapahtumista.

Yrittäjä kiisti syytteen kirjanpitorikoksesta mutta myönsi syyllistyneensä tuottamukselliseen kirjanpitorikokseen. Hän myönsi, että kirjanpito oli virheellinen puuttuvan kassakirjanpidon osalta.

Yrityksen kirjanpitäjä kertoi oikeudelle, että hän oli keskustellut yrittäjän kanssa useita kertoja siitä, miten rahaa saisi yrityksestä ottaa, ja kysellyt, minne käteisvaroja oli hävinnyt. Muun muassa tällä perusteella oikeus katsoi, että yrittäjä oli syyllistynyt kirjanpitorikokseen.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä osapuolet voivat valittaa siitä hovioikeuteen.

Ravintolalaiva Majland on nykyään uudella omistajalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat