Paikalliset

Uusi ja vanha muotoilu yhdistyy Luostarinmäellä – kesällä esitteillä myös turkulainen perhoskeidas

DESIGN Uuden Muotoilun Yhdistyksen jäsenet esittelevät kesällä tuotteitaan historiallisessa ympäristössä.

UMY:n toiminnanjohtaja Emma Susi (vas.) sekä Belightful Designin Taina Tallala ja Miia Liesegang sanovat nykymuotoilun sopivan perinteiseen käsityöläisympäristöön mainiosti.

Teemu Nurmi

Uuden Muotoilun Yhdistys järjestää yhteistyössä Käsityöläismuseon kanssa jäsenilleen mahdollisuuden päästä myymään tuotteitaan Luostarinmäen erittäin historialliseen museoympäristöön. 11.6.-15.8. toteutettava tapahtuma järjestetään toista kertaa.

Uuden Muotoilun Yhdistyksen toiminnanjohtaja Emma Susi kertoo konseptin toimineen hyvin viime kesänä ja tänä vuonna odotusarvo lienee vähintään yhtä kova.

– Luostarinmäellä olleet jäsenyrityksemme kehuivat sitä, että koska museon alueella liikkuu monen kuukauden aikana runsaasti turisteja, on myyntikausi pitkä ja yritys saa hieman erityyppistä toimintaa kuin vaikkapa keskustan kivijalkaliikkeessä, Susi sanoo.

Yritykset iloitsivat myös siitä, miten hauska oli yllättää museovieraat esittelemällä nykypäivän muotoilutuotteita ympäristössä, jossa on Turun vuoden 1827 suuresta palosta säilyneitä taloja sisustettuna ajan elämän mukaisiksi kodeiksi ja käsityöverstaiksi.

– Monella jäsenyrityksellämme on käsityö- ja artesaanitausta. Samat käsityötekniikat saattavat edelleen olla käytössä, mutta nykymuotoilijat ovat päivittäneet ne nykyaikaan, Susi toteaa.

Luostarinmäelle saapuu myös Miia Liesegangin ja Taina Tallalan yritys Belightful Design, jonka ensimmäinen tuote Perhoskeidas lanseerattiin vuonna 2016. Perhoskeidas voitti edellisviikolla kultaa omassa kategoriassaan International Design Awardsissa.

Tallala on ollut aikoinaan kesätyössä Luostarinmäellä, Liesegangin yhteys museoon ulottuu harvinaislaatuisella tavalla huomattavasti pitemmälle. Kirjansitojan talossa on pysyvästi näytteillä hänen isoisänsä isän veljen tekemiä kirjansidontatöitä reilusti yli 100 vuoden takaa.

– Arvostan suuresti käsityöläisjuuriani. Suvussani on ollut siitä asti joka sukupolvessa käsityöläisyyttä jossain muodossa, Liesegang kertoo.

Käsityöläismuseon vanha esineistö on aikoinaan selvästi tehty käyttötarkoitukseen ja muotoilu on ollut toissijainen asia. Käyttötarpeen tunnistaminen on silti edelleen iso valtti nykykäsityöläisellekin.

– Jos et muotoillessa mieti käyttäjää, niin olet lähempänä taiteilijaa, koska taitelija voi pääosin tehdä työtään omasta lähtökohdastaan. Muotoilijan tarve on tehdä jokin paremmin kuin joku muu tai luoda kokonaan uutta, 16.6. Luostarinmäelle tulevan Belightful Designin Miia Liesegang havainnollistaa.

UMY:n jäsenyritykset ovat kesän aikana paikalla 1-3 päivää kerrallaan. Paikalla on kerralla kaksi yritystä. Yritykset tekevät työtään ja myyvät tuotteitaan tilassaan. Uuden Muotoilun Yhdistys osallistuu myös Luostarinmäen syysmarkkinoille 8.9.

Uuden Muotoilun Yhdistys

Muotoilijoiden perustama ja ylläpitämä yhdistys, jonka tavoitteena on lisätä Turun alueen muotoilutoimijoiden yhteistyötä ja kasvattaa tunnettuutta niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin.

Lisäksi yhdistys tuottaa muotoilutapahtumia, kuten vuosittain järjestettävää Turku Design Festivalia.

Jäsenistöön kuuluu sekä muotoiluyrityksiä että muotoilusta kiinnostuneita yksityishenkilöitä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat