Paikalliset

Sukupuolitautien määrät kasvussa Turun seudulla – näillä asiantuntijan vinkeillä vältät tartunnat

Esimerkki matalan kynnyksen hoitopaikasta on Tyksin sukupuolitautien poliklinikka. Kuvituskuva.

Arkisto

Sukupuolitautien määrät ovat kasvussa Turun seudulla. Yleisimmät sukupuolitaudit ovat klamydia ja tippuri.

Tippuritartuntojen määrässä on ollut selvää nousua viime vuosina. Viime vuonna Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella todettiin 56 tippuritapausta, mikä on ennätysmäärä.

– Yleinen sinkkuus on lisääntynyt, mikä näkyy tartuntojen määrässä. Nykyään seksiä aletaan harrastaa nuorempana ja partnereiden määrät ovat suurempia, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sara Narva Turun yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo.

Narva näkee, että sukupuolitaudeista puhuminen on tärkeää. Hyvällä informaatiolla tartuntoja voidaan välttää. Narva näkee tärkeäksi myös sen, että matalan kynnyksen hoitopaikkoja on tarjolla.

Turussa esimerkiksi on mahdollista päästä sukupuolitautitesteihin ilman lähetettä ja merkintää potilasrekisteriin.

– Matalan kynnyksen palvelut ovat tärkeitä ja se, että hoitopaikassa on salassapitovelvollisuus. Sukupuolitautitesteissä voi käydä ilman, että siitä jää merkintää rekisteriin.

Tutkimuksiin voi hakeutua omaan terveyskeskukseen, yliopistosairaalan sukupuolitautien poliklinikalle tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Myös yksityiset iho- ja sukupuolitautilääkärit sekä urologian ja naistentautien erikoislääkärit hoitavat seksitauteja.

Yleinen vastuunotto itsestä ja muista on Narvan mukaan tärkeää. Satunnaisissa seksisuhteissa kannattaa käyttää aina kondomia. Kondomi oikein käytettynä on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa myös sukupuolitaudeilta.

– Tärkein ehkäisykeino käyttää kondomia. Vakituisessa parisuhteessa kondomin käytön voi jättää kuukauden jälkeen ja vasta sitten, kun molemmat ovat käyneet sukupuolitautitesteissä ja molempien testien tulokset ovat negatiivisia.

Sukupuolitautien torjunnasta tekee haasteellista se, että monet taudit ovat pitkään oireettomia. Sen vuoksi säännöllinen sukupuolitautitesteissä käynti on tärkeää. Kaikki seksitaudit voivat olla aluksi oireettomia. Tutkimuksiin on syytä hakeutua pienenkin epäilyn herätessä ja jos on ollut suojaamattomassa seksikontaktissa muun kuin vakituisen kumppanin kanssa.

Tartunnan saaneella on velvollisuus kertoa sukupuolitaudista partnereilleen, jotta he osaavat hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon. Jos tartunnan saanut ei kykene yhteydenottoon, voi hoitava lääkäri lähettää tarvittaessa kutsun näytteenottoon.

Tyksin sukupuolitautien poliklinikka sijaitsee Tyks Kantasairaalan rakennuksessa 8. Poliklinikka palvelee kaikkia sairaanhoitopiirin potilaita, jotka epäilevät saaneensa sukupuolitautitartunnan.

Oireettomien potilaiden ensisijainen testauspaikka on oma terveyskeskus.

Potilaat tulevat sukupuolitautien poliklinikalle ilman lähetettä tai lääkärin lähettämänä. Päivystysvastaanotto toimii arkipäivisin

Sukupuolitautien tutkimus ja hoito ovat yleensä potilaalle maksuttomia.

Bakteerien aiheuttamia sukupuolitauteja ovat klamydia, kuppa ja tippuri.

Virusperäisistä taudeista yleisimpiä ovat genitaali- eli sukuelinherpes ja papilloomaviruksen aiheuttamat kondyloomat. Harvinaisempia virusperäisiä tauteja ovat hepatiitti ja HIV-infektio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat