Paikalliset

Turkulainen tutustui Turun Saramäen vankilaan – näin arki sujuu vankilan muurien sisäpuolella

Asutettu selli Turun Saramäen vankilassa.

Ville Mäkilä

Seison 12 neliön huoneessa, jossa on myös oma WC. Sängyllisessä huoneessa on varustuksena televisio ja dvd-soitin. Halutessaan tänne saa tuoda omia tavaroita, kuten kahvinkeittimen tai pelikonsolin. Tupakointi on täällä sallittu.

Aluksi voisi vaikuttaa siltä, että olen esimerkiksi opiskelija-asuntolassa tai motellissa. Todellisuudessa olen vankilassa Turun Saramäessä. Huoneesta ei pääse poistumaan kuin valvotusti. Tiukimmillaan se tarkoittaa sitä, että huoneesta saa poistua vain ruokailujen ja tunnin ulkoilun ajaksi.

Arkipäivisin vankilassa tarjotaan ruokailu kolmesti päivässä, minkä lisäksi on mahdollisuus iltapalaan. Ruokailu järjestetään vankilaosaston ruokatilassa. Tämän lisäksi vangeilla on mahdollisuus asioida kanttiinissa.

Vankilassa on tällä hetkellä 260 vankia ja heitä on sakkovangeista elinkautisvankeihin. Vankila koostuu 20 erillisestä osastosta. Vankila on Riihimäen vankilan ohella korkeimman turvallisuustason vankila Suomessa. Turvallisuutta edesauttaa se, että eri osastojen vangit eivät tapaa toisiaan.

– Esimerkiksi nuorille vangeille ja päihdekuntoutujille on oma osasto. Seksuaalirikollisilla on oma osasto, sillä he eivät turvallisuutensa vuoksi voi olla muiden vankien kanssa vaan ovat keskenään. Myös tutkintavankeudessa olevat ovat erillään, vankilan johtaja Juhani Järvi kertoo.

Piha-alueella on vankien ulkoilutilat. Jokaisella on oikeus vähintään tunnin ulkoiluun päivässä. Vankeja pyritään pitämään aktiivisina tarjoamalla heille työpaja- ja liikuntamahdollisuuksia.

– Meidän tarkoituksena on turvallisuuden lisäksi tarjota vangeille mielenkiintoista toimintaa ja ennaltaehkäistä uusia rikoksia.

Vangeille on tarjolla erilaisia tukipalveluita ja ohjausta arjentaitojen hallintaan, jotta vapautumisen jälkeen yhteiskuntaan sopeutuminen olisi helpompaa. Kriisiapua vankila-arjessa jaksamiseen on tarjolla esimerkiksi psykologin ja vankilapapin toimesta.

– Ihmissuhde- ja parisuhdeongelmat ovat usein vangeille polttavimmat asiat. Ensikertalaisella voi olla koviakin paineita siitä, miten hän kestää arkea vankilassa. Keskustelut ovat usein myyttien purkamista. On täällä vankilassa ennenkin selvitty, vankilapappi Tapio Pastila kertoo.

Vankilassa on mahdollista myös opiskella. Jopa ylioppilaskirjoitukset vankilaolosuhteissa ovat mahdollisia.

– Vankilan ulkopuolelle täältä ei pääse opiskelemaan, sillä tämä on suljettu laitos. Vankilassa on kuitenkin mahdollista suorittaa tehtäviä, Järvi tarkentaa.

Internetiin pääsy on vankilassa luvanvaraista. Erillisellä päätöksellä vangilla voi olla mahdollisuus hoitaa vapautumiseen liittyviä asioita internetin välityksellä. Tällaisia on esimerkiksi Kelan ja sosiaalitoimen kanssa asiointi sekä asuntohakemusten jättäminen. Vapaata internetin käyttöä vankilassa ei sallita.

Vangilla on mahdollisuus tavata vankilan ulkopuolisia ihmisiä tapaamishuoneessa, jossa voi keskustella 40 minuutin ajan kerran viikossa. Perhetapaamisia varten voidaan harkinnan mukaan järjestää perhehuone.

Saramäen vankila on hyvin valvottu tila ja vankilaa pidetään pakovarmana. Ainoa pakenemistapaus on vuodelta 2016. Poliisi sai vangin kiinni vankilan lähialueelta pian pakenemisen jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tältä näyttää Turun Saramäen vankilassa – katso kuvakooste28.6.2018 06.00
Turussa vangit pyritään pitämään aktiivisina – vanki: "Meille on liian vähän duunia"28.6.2018 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat