Paikalliset

Velkaongelma räjähtänyt käsiin – syyttävä sormi kohdistuu pikavippi- ja perintäfirmoihin: "Olen nähnyt yli 800 prosentin vuosikoron"

VELKAANTUMINEN Velallisten tuki ry:n varapuheenjohtaja Hilkka Laikko on seurannut Varsinais-Suomessa läheltä etenkin eläkeläisten ja nuorten lapsiperheiden ahdinkoa. Hänen mukaansa velanperinnässä on suuria epäkohtia.

Kaavioissa näkyy uusien velallisten lukumäärä ja osuus kaikista velallisista koko Suomessa.

Valtakunnanvoudinvirasto

Suomalaisten kotitalouksien velka on kasvanut ennätyksellisen suureksi. Suomen Pankki varoittaa, että muun muassa kulutusluottojen ehtojen keveneminen ja digitalisaation mahdollistamat uudet rahoituspalvelut lisäävät entisestään kotitalouksien riskiä velkaantua.

Ongelma on tuttu myös Velallisten tuki ry:ssä. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Hilkka Laikko kertoo, että Varsinais-Suomessa eniten ongelmia on pientä eläkettä saavilla senioreilla sekä nuorilla lapsiperheillä. Laikon mukaan suurimmat velkaantumisongelmat liittyvät pikavippifirmoihin ja velanperintään.

– Me perustimme vuonna 2013 Facebook-ryhmän, ja ongelma räjähti heti käsiin. Tavalliset ihmiset eivät tiedä oikeuksistaan, ja etenkin vanhat ihmiset ovat erittäin haavoittuvaisia, Laikko sanoo.

Laikon mukaan moni ottaa pikavipin selvitäkseen hetkellisestä äkillisestä menosta. Ongelmat tulevat nopeasti eteen, kun parin tonnin velka nopeasti tuplaantuu.

– Pitää olla aika hyvät silmälasit, ellei jopa suurennuslasi, että näkee ehdoista todellisen vuosikoron. Paras, mitä olen nähnyt, oli yli 800 prosenttia. Se on täysin järjetöntä, Laikko sanoo.

Maksamattomat pikavipit päätyvät lopulta perintäyhtiöiden karhuttavaksi. Niidenkin toiminnassa Laikko on törmännyt moniin ongelmiin. Perintäyhtiöt voivat periä laittomasti vanhentuneita velkoja sekä kieltäytyä antamasta tilitystä tai korkolaskelmia. Näin velallinen ei vältämättä voi edes tietää, miten velka on muodostunut.

Laikon mukaan laaja ongelma ovat myös ulosoton tulospalkkiot.

– Miksi sellaisia maksetaan, vaikka eiväthän ne mitään tulosta tee. Ensin myydään alihintaan ihmisten omaisuutta, sitten velkoja laitetaan luottotappioiksi. Lopulta vahingot jäävät valtion maksettavaksi, Laikko ihmettelee.

Onneksi näihin lainoituksen ja velanperinnän ongelmiin on nyt herätty.

Jo 121 kansanedustajaa yli puoluerajojen on kirjoittanut lakialoitteen pikavippien markkinointikiellosta.

Lisäksi yli sadan kansanedustajan voimin on jätetty lakialoite siitä, että maksuhäiriömerkintä poistuisi heti, kun velka on maksettu. Laikko kiittelee aloitteita.

– Maksuhäiriömerkintä estää nyt monella normaalin elämän asunnon saamisesta puhelinliittymän ja pankkitilin avaamiseen.

Velallisten tuki ry:llä on nettisivut osoitteessa velallistentuki.fi. Samalla nimellä löytyy myös Facebook-ryhmä.

Pikavipit halutaan markkinointikieltoon

Kansanedustaja Arto Satosen (kok) lakialoitteen korkeariskisten vakuudettomien kulutusluottojen eli pikavippien markkinointikiellosta on allekirjoittanut 121 kansanedustajaa. Lakialoitteen takana on edustajia kaikista yhdeksästä eduskuntapuolueesta.

Satonen korostaa aloitteessaan, että ylivelkaantuminen on kasvava yhteiskunnallinen ongelma. Hän muistuttaa, että maksuhäiriömerkintöjen ja ulosotossa olevien henkilöiden määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina, johon yhtenä syynä voidaan pitää korkeariskisten kulutusluottojen yleistymistä.

Asia etenee seuraavaksi lakivaliokuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat