Puheenaihe

Suomalaiset murehtivat luonnon tilaa – roskat, kemikaalit ja myrkyt huolettavat

Luonto on suomalaisille tärkeää. Kuvituskuva.

Riitta Ketola

Ympäristöministeriön teettämästä kyselystä selviää, että yli 90 % suomalaisista pitää luontoa tärkeänä, kokee sen olevan osa kansallista identiteettiä ja uskoo luonnon lisäävän hyvinvointia ja terveyttä. Kyselytutkimuksen mukaan suomalaisille rakkainta luontoa ovat kodin lähistöltä löytyvät viheralueet ja oma piha.

Kaikkein mieluiten luonnossa liikutaan tai rauhoitutaan. 67 % suomalaisista liikkuu luonnossa vähintään viikoittain, useamman kerran viikossa luonnossa liikkuu enemmän naisia kuin miehiä. Lähiluonnon arvostus näkyi, sillä 86 % vastaajista oli sitä mieltä, että luonto pitäisi ottaa paremmin huomioon kaupunkeja kehitettäessä.

Suomalaiset ovat varsin tietoisia ilmastonmuutoksen vaikutuksista, ja noin puolet on myös huolissaan Suomen luonnon tilasta. Globaalin luonnon tilanteesta huolta kantaa jo yli kaksi kolmasosaa eli 78 % vastaajista. Erityisesti yli 65-vuotiaat huolehtivat Suomen luonnon tilasta, alle 25-vuotiaat olivat taas huolissaan nimenomaan globaalista tilanteesta.

52 % vastaajista nimeää ilmastonmuutoksen luontoamme kohtaavien suurimpien uhkatekijöiden joukkoon. Roskaantuminen koettiin kuitenkin sitäkin suuremmaksi uhaksi. Yli 65-vuotiaat ovat vielä tätäkin enemmän huolissaan kemikalisoitumisesta ja ympäristömyrkyistä.

Vastuu luonnon suojelusta ja kestävästä käytöstä lankeaa suomalaisten mielestä ennen kaikkea jokaiselle itselleen. 78 % vastaajista pitää henkilökohtaista vastuuta suurena tai erittäin suurena. Valtion viranomaisten vastuuta peräänkuuluttaa 68 %.

Luonnonsuojelun nähdään tuovan enemmän hyötyjä kuin haittoja, ja harva uskoo sen haittaavan elinkeinoelämää. Vain 27 % suomalaisista kokee, että luontoa suojellaan valtakunnallisesti riittävästi, mutta kysymys koettiin myös hankalaksi: 38 % ei osannut ottaa siihen selkää kantaa.

Kyselyn toteuttamisesta vastasi aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI yhteistyössä CINT-kuluttajapaneelin kanssa. Tilaajina toimivat ympäristöministeriö ja luonnon monimuotoisuuden parissa työskentelevä poikkihallinnollinen viestintäryhmä. 1008 henkilöä vastasi kaikkiin kysymyksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jättipotti! – Suomi sai lahjaksi yli 8 000 hehtaaria luonnonsuojelualueita juhlavuotensa kunniaksi30.5.2018 13.00
Järjestöt: Rahoituksen puute hidastaa luonnonsuojelua Suomessa 26.4.2018 14.12
Yle: Moni nuori pitää ilmastonmuutosta vähäisenä ongelmana2.1.2018 11.07

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat