Paikalliset

Buddhalaiset patsaat tienä valaistumiseen

Näyttelyssä nähtävä Valkoinen Tara.

Tiibetinbuddhalaisen taiteen näyttely Buddhas are coming to North on saapunut ensimmäistä kertaa Pohjoismaihin ja Turkuun. Näyttelyssä voi ihailla satoja vuosia vanhoihin veistoksiin ja kangasmaalauksiin, jotka ovat tänä päivänä osa myös eurooppalaista kulttuuria. Veistokset ja kangasmaalaukset ovat osa tiibetinbuddhalaisen karma-kagyü-koulukunnan perinnettä. Teokset symboloivat ajattomia arvoja, kuten pelottomuutta, iloa ja rakkautta.

Buddhalaiset veistokset ovat kuuluneet buddhalaiseen perinteeseen jo yli 2000 vuotta. Niiden tärkein tehtävä on inspiroida buddhalaisuuden harjoittajia matkalla valaistumiseen. Valaistumisella tarkoitetaan pysyvän onnellisuuden tilaa, jossa mielen täysi potentiaali on saatu käyttöön kaikkien olentojen hyväksi.

Nykyään vanhoilla teoksilla on myös suuri taidehistoriallinen merkitys , sillä suurin osa taiteesta tuhoutui Kiinan valloitettua Tiibetin vuonna 1959.

Näyttelyn teemana on Turvautumispuu, joka ilmentää mielen täyttä potentiaalia, ja on keskeinen osa tiibetinbuddhalaisuutta.

Näyttelyn järjestää, Turun Timanttipolku-buddhalainen keskusryhmä yhteistyössä Turun Museokeskuksen kanssa. Vuonna 1999 perustettu yhdistys on osa kansainvälistä organisaatiota. Suomessa on tällä hetkellä yhdeksän Timanttipolku-buddhalaista ryhmää eri kaupungeissa.

Esillä olevat teokset ovat peräisin yksityisistä kokoelmista eri puolilta Eurooppaa, muun muassa saksalaisen diplomaatin Johann-Jürgen Blomeyerin kokoelmasta. Yksi näyttelyn kiinnostavimmista teoksista on liuskekivestä tehty noin 2000 vuotta vanha Buddha Shakyamunia esittävä veistos.

Tiibetinbuddhalaisessa taiteessa usein ilmenevä Buddha edustaa valaistumista eli pysyvän onnellisuuden tilaa, joka on vapaa kaikista rajoitteista ja jossa kaikki mielen täydelliset ominaisuudet on saatu käyttöön kaikkien olentojen hyväksi. Historiallinen Buddha Shakyamuni saavutti tämän tilan noin 2500 vuotta sitten, ja hänen muotoaan käytetään perinteisesti päämäärän kuvaamisessa.

Näyttely on tarkoitettu kaikille taiteesta tai buddhalaisuudesta kiinnostuneille. Näyttelyn ohella kirjastossa järjestetään buddhalaisuuteen liittyvä luentosarja.

Näyttely on avoinna 19.8.-25.9. Brinkkalan Galleriassa (Vanha Suurtori 3). Timanttipolku-buddhalaisten ryhmien perustaja lama Ole Nydahl vierailee Suomessa kerran vuodessa. Seuraavan kerran hän vierailee Suomessa lokakuussa, jolloin hän pitää yleisöluennon Turussa 6.10.2011

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat