Puheenaihe

Uusi suomalaiskeksintö haastaa muovin – ”Näyttää hyvältä ja suorituskyky on erinomainen”

VTT kehitti 100-prosenttisesti biopohjaisista PLA-materiaaleista valmistetun biohajoavan materiaalin. Ensimmäinen mallituote on design-tuoli, joka on valmistettu VTT:n, Plastec Finlandin ja KO-HO Industrial Designin yhteistyönä

VTT

Biopohjaisista raaka-aineista täysin valmistetuilla biokomposiiteilla voidaan korvata teollisuudessa perinteisesti käytettäviä muoveja.

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy kehitti 100-prosenttisesti biopohjaisiin pohjautuvan lämpömuovattavan biohajoavan materiaalin. Esimerkiksi huonekalujen tuotantoon soveltuvana se on houkutteleva vaihtoehto puulle ja markkinoilla oleville biokomposiiteille paitsi biohajoavuutensa mutta myös muotoiltavuutensa ja värjättävyytensä ansiosta.

– Saavutimme kaikki asettamamme tavoitteet, eli materiaali on valmistettu 100-prosenttisesti biopohjaisista aineksista, selluloosakuidun osuus on siitä merkittävä, se näyttää hyvältä ja sen suorituskyky on erinomainen, kertoo tutkimustiimin päällikkö Lisa Wikström VTT:ltä.

VTT:n tiedotteessa kerrotaan, että elinkaarensa lopussa tästä materiaalista valmistetut tuotteet voidaan joko käyttää uudelleen, kompostoida tai polttaa energiaksi ilman fossiilisia hiilidioksidipäästöjä. Mikrobiologisen hajoavuutensa vuoksi takia ne eivät lisää maailmanlaajuista mikromuoviongelmaa, jos päätyvät luontoon.

– Uudet biopohjaiset, lämmön avulla muotoiltavat materiaalit ja komposiitit ovat lupaava vaihtoehto muovituotemarkkinoille. Ne kuitenkin odottavat vielä läpimurtoa. Muutos edellyttää vielä materiaalien ja prosessien kehittäjien sekä suunnittelijoiden välistä yhteistyötä, toteaa Wikström.

Ensimmäinen materiaalista valmistettu mallituote on VTT:n, Plastec Finlandin ja KO-HO Industrial Designin yhteistyönä valmistama design-tuoli. Perinteisellä sulaseostus- ja ruiskuvalutekniikalla muotoiltu tuoli on valmistettu puupohjaisista selluloosakuiduista, uusiutuvasta ja teollisesti kompostoitavasta lämpömuovattavasta polylaktidista ja biopohjaisista lisäaineista.

VTT kehitti materiaalin Clic Innovations Ltd:n rahoittamassa ACEL-tutkimusohjelmassa ja osoitti sen toimivuuden teollisessa tuotannossa ruiskuvaluyritys Plastec Finlandin kanssa, tiedottaa VTT.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tutkija syyttää EU:ta merellä seilaavista muovijätelautoista – kiistelty raportti julki4.7.2018 19.20
EU ottaa kovan linjan kertakäyttömuoviin: Pillit, vanupuikot, sipsipussit ja limsamukit... näille kaikille tulossa täyskielto tai valmistusvero28.5.2018 13.19

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat