Paikalliset

Alkoholinkäyttäjät metelöivät ja roskaavat Turun keskustassa – "Jotain tälle asialle pitäisi tehdä"

Lähtökohtaisesti julkijuopottelu esimerkiksi puistonpenkillä on kielletty. Asiaan ei poliisin toimesta yleensä puututa, mikäli alkoholinkäyttö ei aiheuta häiriötä ulkopuolisille.

Ville Mäkilä

Alkoholin suurkuluttajat ovat etenkin kesäaikaan yleinen näky Turun keskustassa. Alkoholin käyttäjät aiheuttavat käytöksellään ajoittaisia järjestyshäiriöitä ja ympäristön roskaantumista.

Seurueet tykkäävät kokoontua etenkin puistoissa ja ydinkeskustan penkeillä. Osa kaupunkilaisista kokee heidät merkittäväksi haitaksi keskustan siisteydelle ja viihtyisyydelle.

Lähtökohtaisesti järjestyslaki kieltää julkijuopottelun. Poliisi ei pääsääntöisesti puutu alkoholin nauttimiseen yleisillä paikoilla, ellei se aiheuta häiriötä ulkopuolisille.

Turun Ydinkeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Katariina Räikkeen mukaan yhdistykselle tulee säännöllisesti yhteydenottoja alkoholin käyttäjien aiheuttamasta rauhattomuudesta ja epäsiisteydestä.

Ilmiö ei ole tuore, vaan kyseessä on pitkäkestoinen ongelma joka toistuu vuosittain.

–Tämä on erityisesti kesällä ja kauniila ilmalla todella ikävä ilmiö keskustassa. Asialle on yritetty tehdä jotakin, mutta laki on niin tiukka, että ainoastaan poliisilla on mahdollisuus siihen puuttua.

Räike toivoisi, että lakia yksityisistä turvapalveluista kevennettäisiin nykyisestä. Nyt häiriökäyttäytymiseen julkisella paikalla saa puuttua ainoastaan poliisi.

Räikkeen mielestä olisi hyvä, jos yksityisillä vartiointiliikkeilläkin olisi valtuudet puuttua häiriökäyttäytymiseen julkisella paikalla. Toinen vaihtoehto hänen mukaansa olisi se, että poliisien resursseja lisättäisiin.

– Kyllä tälle asialle pitäisi jotain tehdä. Se on haaste kun asiaan ei voida puuttua, sillä kaikilla on oikeus olla siellä missä itse haluavat.

Poliisi ei koe, että julkijuopottelu olisi Turussa suuri ongelma. Vaikka välillä ihmisiä kaduilla kulkeekin siideri- tai oluttölkki kädessä, he eivät ole toiminnallaan aiheuttaneet häiriötä.

– Kun alkoholinkäyttö on hillittyä, siihen poliisi ei puutu, Lounais-Suomen poliisilaitoksen komisario Reijo Pennanen kertoo.

Alkoholin suurkuluttajat aiheuttavat poliisille ajoittain hälytystehtäviä. Tehtävät liittyy usein siihen, että esimerkiksi puistonpenkillä kokoontuva seurue aiheuttaa häiriötä ulkopuolisille.

Tyypillinen häiriö on kovaäänisyys, ympäristön roskaaminen ja alueelle ulostaminen tai virtsaaminen.

– Jos he aiheuttavat käytöksellään häiriötä, silloin poliisi puuttuu asiaan. Jos seurue ei aiheuta häiriötä, poliisi ei asiaan juurikaan puutu.

Pennanen myöntää, että Turun keskustassa on muutamia paikkoja, joihin liittyy alkoholin suurkulutukseen liittyviä järjestyshäiriöitä.

– Näissä paikoissa poliisi on lisännyt valvontaa, joista ihmisiltä on tullut ilmoituksia häiriökäyttäytymisestä ja alkoholinkäytöstä.

Poliisi ei näe, että alkoholin käyttäjien aiheuttamat järjestyshäiriöt Turussa poikkeaisivat merkittävästi muista kaupungeista.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat