Paikalliset

Sepänkadun väistötilat ovat valmiita koulukäyttöön

Turun lippu.

Janne Koivisto / arkisto

Puolalan koulun väistötilaksi tulevan Sepänkatu 2 korjaukset ovat edenneet suunnitellusti aikataulussa ja ne on saatu päätökseen, Turun kaupunki tiedottaa.

Kohteessa tehtyjen korjaustoimenpiteiden seurannan ja otettujen kontrollinäytteiden perusteella voidaan todeta, että estettä kohteen käyttöönottamiselle ei ole. Lukukausi voidaan aloittaa rakennuksessa aikataulun mukaisesti.

Rakennukseen on päivitetty koko ilmanvaihtojärjestelmä ja luokkahuoneisiin lisätty tilakohtaisia ilmastointilaitteita. Korjaustöiden yhteydessä erityishuomio on kohdistunut vuotoilmareittien tukkimiseen.

V-osan kellarikerroksen niin kutsutun saunaosaston tilat on eristetty ja alipaineistettu muihin tiloihin nähden, jolloin niistä ei pääse kulkeutumaan epäpuhtauksia sisäilmaan. Korjaustöiden yhteydessä ei ole ilmennyt mitään poikkeavaa rakennetta tai kohdetta, jota ei ollut huomioitu ennen korjaustöiden aloittamista. Koulun pihalle on rakennettu leikkitelineet.

Kohteessa tehtiin ylimääräinen korjaustoimenpide tilassa 140 (auditorio). Heinäkuun puolivälissä tilan etuosan kattorakenteissa havaittiin sateiden jälkeen paikallinen vesivuoto. Kattorakenteet avattiin noin 1m² alueelta, kastunut materiaali poistettiin ja vaihdettiin uuteen. Vaurio on nyt kokonaan korjattu. Lisäksi vauriokohta paikattiin ulkopuolelta ja sisäkatto tarkastettiin muiden mahdollisten vaurioiden havaitsemiseksi. Muita vaurioita ei löytynyt.

Kohteesta otettiin 4.7.2018 korjausten onnistumisten kontrolloimiseksi pintasivelynäytteet (17 kpl) mikrobianalyyseja varten. Näytteet otettiin eri puolilta ja eri kerroksista rakennusta. Pintasivelynäytteiden analyysivastauksissa ei havaittu poikkeavia tai kohonneita indikaattorimikrobipitoisuuksia lukuun ottamatta kellarikerroksen käytävän lattiapinnalta otettua näytettä. Näytteidenottohetkellä kyseistä tilaa ei ollut loppusiivottu, jonka vuoksi kellaritilan käytävällä olleet yksittäiset indikaattorimikrobit saattavat olla peräisin ulkoa tulleesta maa-aineksesta lattiapinnalla. Lisäksi tämä kyseinen tila ei tule olemaan koulun käytössä.

Kohteesta näytteet ottanut ja korjaustöitä säännöllisesti valvonut ulkopuolinen rakennusterveysasiantuntija on lausunut 9.8.2018 seuraavaa:

– Kohteessa suoritettujen mikrobi- ja VOC-analyysien perusteella rakennuksen sisäilmassa ei ole havaittu mitään sellaista epäpuhtautta, joka estäisi tilojen käyttöönoton.

– Mikrobi- ja VOC-näytteiden analyysitulokset eivät ylitä Asumisterveysasetuksen mukaisia toimenpiderajoja.

– Kohteen valvontaraporteissa (Rakennus, LV ja I) ei ole havaittu poikkeamia, jotka estäisivät tilojen käytön.

Ympäristöterveys on arvioinut tilojen soveltuvuutta aiottuun käyttötarkoitukseen ja katsoo, että käytettävissä olevien tietojen perusteella terveydensuojelulain vaatimukset täyttyvät.

Tällä hetkellä rakennuksessa suoritetaan loppusiivousta ja kalustetaan tiloja.

Kohteessa mitataan neljässä luokkahuoneessa paine-eroa, lämpötilaa, kosteutta, hiilidioksidia, voc-pitoisuutta ja partikkeleita jatkuvatoimisilla loggereilla. Näitä loggereita voidaan tarvittaessa siirtää tilasta toiseen. Lisäksi kellarikerroksen eristetyn tilan riittävää alipaineistusta seurataan jatkuvatoimisella loggerilla. Nämä mittaukset jatkuvat koko kouluvuoden ajan.

Viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tilojen käyttöönotosta kohteessa tullaan tekemään jälkiseurantana sisäilmastokysely oppilaille ja opettajille. Samalla kohteesta tullaan ottamaan voc-näytteitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vanhemmat ja opettajat tulistuivat Puolalan väistötiloista – "Kaupunki on omalla toiminnallaan murentanut luottamuksen"12.5.2018 12.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat