Puheenaihe

Raju tilanne sotaharjoituksissa – IS: Poliisi pelkäsi henkensä edestä

Kuvituskuva.

Arkistokuva

Lokakuussa 2016 järjestetyn sotaharjoituksen aikaan tapahtunutta välikohtausta käsiteltiin perjantaina Keski-Suomen käräjäoikeudessa, kertoo Ilta-Sanomat.

Siviiliasuinen jyväskyläläinen komisario oli kauniina maanantai-iltapäivänä lentokentän eteläpäässä sijaitsevan portin takana kuvaamassa lentokoneita, kuten hän oli tehnyt useaan kertaan viimeisten reilun 40 vuoden aikana.

Lentokentän suunnasta saapui pakettiauto, josta nousi kaksi rynnäkkökiväärein varustettua sotilasta.

– Toinen uteli, millä asialla olen. Kerrottuani, että olen yleisellä paikalla jokamiehenoikeuden turvin, hän vastasi laittavansa minut nippuun tarpeen vaatiessa, kertoi komisario.

Miehet poistuivat paikalta, mutta hetken kuluttua paikalle saapui toinen auto.

– Autosta tuli ulos täydessä taisteluvarustuksessa oleva sotilas, joka siirtyi heti auton sivulle tähdäten minua rynnäkkökiväärillä ase ampumaotteessa, komisario kuvaili.

Samaan aikaan toinen mies puhutteli komisariota udellen, miksi tämä oli paikalla. Sotilaan mukaan rynnäkkökivääri oli "turvallisuustoimenpide". Komisario ilmoitti kyseessä olevan laiton uhkaus ja tekevänsä rikosilmoituksen.

Hetken päästä miehet nousivat takaisin autoon ja poistuivat paikalta.

Hengenvaaraa ei todellisuudessa ollut. Aseen lippaassa oli vain paukkupatruunoita ja aseessa sysäyksenvahvistaja, joten aseella ei olisi voinut ampua.

Käräjäoikeuden päätöksen seurauksena komisariota aseella uhkailleen korpraalin maksettavaksi tuli kulukorvaukset mukaan lukien reilut 5 700 euroa. Hänet tuomittiin teosta lisäksi 20 päiväsakkoon.

Virallisesti myös aidan takana oleva alue kuuluu Puolustusvoimille, mutta oikeudessa kävi ilmi ulkopuolisten liikkumisen alueella olevan varsin yleistä, eikä siihen normaalisti puututa.

Korpraali korosti toimineensa Puolustusvoimien ja esimiehiensä ohjeiden mukaan, olevansa siten syytön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat