Paikalliset

Toriparkin työmaa herättää huolta kauppiaissa – jopa kymmenien prosenttien vaikutus liikevaihtoon

MyOlssonin yrittäjä Mallu Olsson kertoo miettineensä toriparkkityömaan vaikutuksia. Hän on huolestunut siitä, liikkuvatko ihmiset työmaan aikana Hansakorttelin puolelta Kauppatorin toiselle puolelle.

Janne Koivisto

Toriparkin työmaa voi vaikuttaa merkittävästi Kauppatorin ympärillä toimiviin yrityksiin.

Turun kaupungin projektijohtaja Janne Laine kertoo, että asia on tiedostettu.

– Kyllä se on tiedostettu, että tällainen häiriö vaikuttaa vahvasti yritysten liikevaihtoon. Me teemme kaiken, mitä pystymme, jotta haitat ovat mahdollisimman vähäiset. Merkittäviä työkaluja ovat viestintä ja markkinointi sekä sellaisten olosuhteiden luominen, että keskustassa on miellyttävä kulkea, Laine sanoo.

Vaikutusten suuruutta on Laineen mukaan vaikea arvioida, koska Turussa ei ole toteutettu pitkään aikaan näin suuria hankkeita.

– Meillä ei ole mitään arvioita, mutta yritysten arvioissa puhutaan jopa kymmenistä prosenteista.

Laine mainitsee useita toimenpiteitä, joilla työmaan haittavaikutuksia pyritään vähentämään.

Syyskuussa käynnistyy markkinointikampanja, jolla kerrotaan keskustan saavutettavuudesta. Kampanjassa kerrotaan muun muassa siitä, mistä pysäköintiluolia ja -alueita löytyy.

Joukkoliikennejärjestelmä on suunniteltu niin, että se muuttuu työmaan aikana vain kerran.

Katujen kunnossapitoa tehostetaan, jotta keskusta pysyy siistinä. Työmaalta lähtevien kuorma-autojen renkaat pestään ennen kuin ne ajavat kaduille.

– Sitten olen antanut ihan henkilökohtaisen lupauksen, että näiltä väliaikaisilta bussipysäkeiltä on tehostettu talvikunnossapito ydinkeskustan alueelle, Laine sanoo.

Toimenpiteet tarkentuvat Laineen mukaan siinä vaiheessa, kun Toriparkin pääurakoitsija on selvillä.

Yksi merkittävimpiä toimijoita Kauppatorin ympärillä on Turun Osuuskauppa, joka pyörittää Wiklundia ja Hamburger Börsiä.

Toimitusjohtaja Antti Sippola pitää selvänä, että työmaa aiheuttaa häiriötä.

– Se on tietysti selvä asia, että kun liikennöinti muuttuu, häiriötä tulee, mutta mitään ei voida rakentaa niin, ettei siitä seuraa rakentamisvaiheessa jotakin häiriötä.

Onko työmaan häiriöihin varauduttu riittävästi?

– Kyllä ne on varmasti pyritty huomioimaan mahdollisimman hyvin, mutta varmasti on vielä syytä käydä tilanne toimijoiden kanssa läpi, että tunnistetaan mahdolliset pullonkaulat ja pystytään ratkomaan ne.

Tampereella liikkeitä lopettanut

Tampereella on parhaillaan käynnissä suuri raitiotietyömaa. Tamperelaisen uutispäällikkö Petteri Mäkinen kertoo, että työmaan vaikutuksia yrityksiin on vaikea arvioida.

– Kyllähän keskustan liikkeissä on ollut vaihtuvuutta. On ollut lopettajia. Lopettajat ovat yleensä vedonneet siihen, että liikennetilanne on vaikea, mutta selvitystä siitä, miten työmaa on vaikuttanut esimerkiksi liikevaihtoon, ei ole tehty, Mäkinen sanoo.

– Toisaalta julkisuudessa on ollut liikkeitä, jotka ovat sanoneet, että työmaalla ei ole ollut vaikutusta heihin.

Arviointia vaikeuttaa se, että keskustan tuntumaan aukesi keväällä Ratinan kauppakeskus, johon liikkeitä on muuttanut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat