Paikalliset

Paavo Nurmi -keskuksen asiantuntija ihmettelee uutta kuntoilutrendiä: "Meistä on tullut hieman mielikuvituksettomia"

LIIKUNTA Turkulaisia kuntoilijoita kiinnostavat nykyään entistä monimutkaisemmat lajit.

"Sieltä tulee mäki! Vastusta kovemmalle ja nouse ylös!" ohjaaja neuvoo pyöräilijöitä.

Jasmin Koivisto

Pyöräilijät huhkivat hiki otsalla spinningtunnilla Kupittaalla. Paitsi he eivät sittenkään ole Kupittaalla vaan San Fransicon kaduilla. Maisema viettää kankaalla talojen lomitse ja puiston kautta metsäreitille.

Hetkinen. Miksi polkea sisällä, kun ulkonakin on kelpo sää ja hyväkuntoiset tiet?

Paavo Nurmi -keskuksen lääketieteen tohtori ja vt. erikoislääkäri Harri Helajärvi, on huomannut, että nykyään liikkumisesta täytyy löytyä yhä enemmän ekstraa, jotta ihmiset kiinnostuvat.

– Yksinkertaiset liikkumismuodot, kuten lasten ja nuorten ulkona pallottelu ja ulkoleikit, eivät ole enää yhtä arvostettuja. Meistä on tullut hieman mielikuvituksettomia.

Lisäksi lähellä olevat luontokohteet jäävät usein hyödyntämättä.

– Meillä turkulaisilla on lähellä esimerkiksi saaristo, joka tarjoaa virkistymis- ja liikuntamahdollisuuksia samassa. Monelle luonto jää kuitenkin vieraaksi, Helajärvi sanoo.

Tutkimusten mukaan esimerkiksi stressitasot laskevat luonnossa liikuttaessa. Jopa puolen tunnin oleskelu luonnossa parantaa myös kehon bakteerikantaa.

Kuntosalien kävijämäärät vähenevät kesäisin, kun liikkujat siirtyvät ulos treenaamaan. Tämän vuoden hellekesä ei ollut poikkeus.

– Kesällä on helpompi juosta ja pyöräillä, kun paikat pysyvät lämpiminä. Silloin tulee vähemmän loukkaantumisia, sanoo Gym 2000 -kuntosalin yrittäjä Pete Nyblin.

M&M Kuntotalo Kupittaan Club-johtaja Renja Riihinen kertoo, että sisäpyöräily on heillä erittäin suosittua. Erityisesti Trip-spinningtunnit ovat saaneet ihmisten mielenkiinnon heräämään. Trip-tunnilla pyöräillään maisemavideon parissa.

Maria Jokinen on ehtinyt käydä tunnilla jo monta kertaa. Jokinen kertoo, että hän pitää sisäpyöräilystä enemmän kuin tavallisesta ulkona pyöräilystä, koska ryhmähenki ja hyvä ohjaus vievät kokemuksen toiselle tasolle.

– Se fiilis, kun ylittää omat rajansa, saa palaamaan takaisin.

Spinningin lisäksi monet toimipaikat mainitsivat HIIT-harjoittelun eli High Intensity Interval Trainingin suosituksi kuntoilutavaksi. Joskus näitä kahta liikuntamuotoa yhdistetäänkin.

Syksyn uutuutena Elixia tarjoaa HIIT the Bike –sisäpyöräilytunnin, joka on puoli tuntia kestävä intensiivinen sessio.

Ihmiset eivät kuitenkaan halua pelkästään äärimmäisiä sykkeenkohotustunteja. Rauhalliset ja rentouttavat liikuntalajit ovat tulleet enemmän tunnetuimmiksi.

– Jos yksi juttu on here to stay, se on jooga, toteaa SATSELIXIA Nordicin ryhmäliikuntapäällikkö Inka Hase.

Leaf Areenan toimitusjohtaja Pasi Kuutti mainitsee lisäksi kehonhuoltotunnit ja FasciaMethodin, johon kuuluu muun muassa liikehallintaharjoittelu ja täsmävenyttely.

Harri Helajärven mielestä hyötyliikuntaa harrastetaan entistä enemmän, ja liikunta on monille ekoteko. Fyysisen kunnon rinnalla henkisen hyvinvoinnin parantamisesta on tullut trendikästä.

– Liikuntaan voidaan liittää esimerkiksi joogaa, mutta jo itselle mielekäs ja nautinnollinen liikkuminen nostaa mielialaa, Helajärvi sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat