Puheenaihe

Tutkija: Tämän kesän helteet tappoivat satoja suomalaisia

Hellekesä hemmotteli suomalaisia, mutta helteillä oli synkempikin puolensa.

Jussi Vehkasalo

– Hellekesä tappoi satoja suomalaisia.

Näin kertoo emeritusprofessori Simo Näyhä, joka on tutkinut kuumuuden ja kylmyyden vaikutusta ihmiselimistöön ja kuolleisuuteen. Näyhän mukaan normaalivuotena helteet aiheuttavat 100-200 suomalaisen kuoleman. Näyhä ei halua arvioida tarkkaa lukua tämän kesän helteiden aiheuttamista kuolemista, mutta sadoista ihmishengistä on kyse.

– Vuonna 1972 oli ennätyksellisen kuuma kesä ja silloin helteet vaativat 800 ihmishenkeä. Tieto julkaistiin väitöskirjassani vuonna 1980, kertoo Näyhä.

Näyhän mukaan kuolleisuus alkaa Suomessa nousta hitaasti kun vuorokauden keskilämpötila ylittää 15 astetta ja nousu on selvää kun keskilämpötila ylittää 20 astetta. Tämän kesän helteissä yölämpötilatkin olivat monin paikoin yli 20 astetta ja kovimmillaan iltapäivälämpötilat nousivat reilusti yli 30 asteen.

– Kuoleminen lämpöhalvaukseen on Suomessa suhteellisen harvinaista. Sekä ikä että monet sairaudet altistavat helteen aiheuttamiin ongelmiin. Usein on kyse siitä, että elimistö kuivuu kun ihminen ei ymmärrä juoda tarpeeksi. Helle kun vie janon tunteen.

Näyhän mukaan suomalaiset kestävät helteitä huonommin kuin esimerkiksi italialaiset tai afrikkalaiset.

– Tilastot kertovat, että esimerkiksi Italiassa kuolleisuus alkaa nousta korkeammassa vuorokauden keskilämpötilassa kuin meillä. Sen sijaan jos suomalainen muuttaa lämpimään maahan niin kyllä hän kuumuuteen sopeutuu.

Näyhä kehottaa suomalaisia ottamaan tulevaisuudessa helteet vakavasti.

– Pitää juoda tarpeeksi, hakeutua varjoon ja toki kotien viilentäminen erilaisilla laitteilla auttaa. Kun ollaan liikkeellä esimerkiksi kauppojen viileys tarjoaa helpotusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Poikkeuksellinen kesä vei 7 lehmää teuraalle ja toi kyyneleet emännän silmiin – Yle: "Viimeksi eilen ajattelin, ettemme selviä"22.8.2018 08.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat