Puheenaihe

EU-kyselyssä vankka tuki kellojen siirtelystä luopumiselle – Suomalaiset vahvasti edustettuina

Kuvituskuva.

Euroopan komission kyselyyn vastanneista 84 prosenttia kannattaa kesäajasta luopumista. Euroopan komissio julkaisi tänään kesäaikaa koskevan julkisen kuulemisen alustavat tulokset. Kaikista 28 jäsenvaltiosta saatiin vastauksia yhteensä 4,6 miljoonaa, mikä on uusi ennätys komission järjestämissä julkisissa kuulemisissa.

Suomesta vastauksia tuli neljänneksi eniten väestömäärään suhteutettuna. Suhteellisesti enemmän vastauksia tuli vain Saksasta, Itävallasta ja Luxemburgista.

Alustavien tulosten mukaan 84 prosenttia vastaajista kannattaa kesäajasta luopumista. Yli kolme neljäsosaa (76 prosenttia) vastaajista katsoo, että kellojen siirtäminen kaksi kertaa vuodessa on ”erittäin negatiivinen” tai ”negatiivinen” kokemus.

Vastaajat pitivät kielteisiä terveysvaikutuksia, tieliikenneonnettomuuksien lisääntymistä ja todistettujen energiansäästöjen puuttumista tärkeimpinä syinä kesäajasta luopumiseen.

Liikennekomissaari Violeta Bulc pitää myönteisenä, että miljoonat eurooppalaiset esittivät mielipiteensä kyselyssä.

– Viesti on hyvin selvä. 84 prosenttia vastaajista haluaa luopua kellonajan siirtelystä. Toimimme nyt tämän tahdon mukaisesti ja ryhdymme valmistelemaan lakiehdotusta Euroopan parlamentille ja neuvostolle, jotka sitten yhdessä päättävät asiasta, Bulc toteaa.

Suomessa eduskunta käsitteli viime vuonna kellojen siirtelyä vastustavan kansalaisaloitteen, mutta se kaatui, sillä Suomea sitoo EU:n kesäaikadirektiivi, kertoo Helsingin Sanomat.

Euroopan komissio ryhtyy nyt laatimaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle ehdotusta nykyisten kellonajansiirtojärjestelyjen muuttamisesta. Julkisen kuulemisen lopulliset tulokset julkaistaan lähiviikkoina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suomi kärsimässä tappion kesäaikakiistassa – EU-parlamentti tyrmäsi selvin luvuin8.2.2018 16.12
Kesäaikaan siirtymistä vastusti yli 70 000 suomalaista – Oliko kansalaisaloite turha?8.6.2017 14.28

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat