Puheenaihe

Jenkit lataavat älypuhelimeensa vapaa-aikaan ja viihteeseen liittyviä sovelluksia - Katso miten kulttuuritausta vaikuttaa siihen, millaisia appeja käytämme

Deittipalvelu Tinder on universaalisovellus, jolla on käyttäjiä yli 190 maassa.

Arkisto / Marjaana Varmavuori

KESKI-UUSIMAA | Suomalaistutkijoiden mukaan maantieteellinen sijainti vaikuttaa sovellusvalintoihin oletettua enemmän.

Tuore tutkimus paljastaa erilaisia taustatekijöitä sille, millaisista kategorioista valitsemme sovellukset älypuhelimelle.

– Halusimme selvittää, kuinka erilaiset tekijät vaikuttavat älypuhelinten sovellusten käyttöön. Näitä tekijöitä ovat erityisesti maantieteellinen sijainti, kulttuurinen tausta ja erilaiset demografiset tekijät, kuten käyttäjän sosio-ekonominen tausta, kertoo Helsingin yliopistosta tietojenkäsittelytieteessä tohtoriksi väitellyt ja nykyään Irlannissa tutkijatohtorina työskentelevä Ella Peltonen.

Älypuhelimet ovat yhä tiukemmin osa monen ihmisen arkea.

Sovelluksia eli tuttavallisesti appeja löytyy lukuisiin eri käyttötarkoituksiin hyvinvoinnista koulutukseen ja työnteosta vapaa-aikaan.

Sovelluksia eli tuttavallisesti appeja löytyy lukuisiin eri käyttötarkoituksiin hyvinvoinnista koulutukseen ja työnteosta vapaa-aikaan.

Tutkimuksessa huomattiin, että Englantia valtakielenä käyttävät maat, kuten USA, Iso-Britannia, Australia, Kanada ja Uusi-Seelanti käyttävät erilaisia sovelluksia enemmän kuin muut maat. Taustalla vaikuttaa muun muassa se, että monista sovelluksista on saatavissa englanninkielinen versio.

Vähiten mobiilisovellusten eri kategorioita käytettiin Etelä-Amerikan ja Lähi-idän maissa, mutta niissä tietyt kategoriat, kuten urheilusovellukset, ovat suositumpia kuin muualla.

Suomikuuluu “eurooppalaiseen” ryhmään sovellusten käytössä. Tähän ryhmään kuuluu myös muita Pohjoismaita sekä Keski-Euroopan maita.

Tutkijat vertasivat sovelluskäyttöä Hofsteden kulttuuristen arvojen malliin, joka on laajalti käytetty – vaikka ei täydellinen – viiden ulottuvuuden kuvaus kulttuureista.

Tutkimus paljasti, että erityisesti “maskuliiniset” kulttuurit, joissa sukupuoliroolit ovat tiukimmat, käyttävät paljon personointisovelluksia.

Yhteisölliset kulttuurit ja ne, joissa sukupuoliroolit ovat vapaammat, käyttävät paljon perheeseen ja koulutukseen liittyviä sovelluksia.

Yksilöllisyyttä painottavat kulttuurit, kuten USA, keskittyvät viihteeseen ja vapaa-aikaan liittyviin sovelluksiin. Tällaisia ovat myös muun muassa erilaiset matkustamiseen ja kuntoiluun liittyvät sovellukset.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että erityisesti yksilön sosio-ekonominen asema on merkittävä tekijä siinä, miten älypuhelinta käytetään. Nämä tekijät osoittautuivat tutkimuksessa tärkeämmiksi kuin esimerkiksi ikäryhmä tai sukupuoli.

Samanlaisesta sosio-ekonomisesta tilanteesta tulevat ihmiset käyttävät älypuhelinta samaan tapaan kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi perheelliset ihmiset käyttävät samanlaisia sovelluksia, ja heidän sovellusten käyttönsä eroaa yksin tai muiden aikuisten kanssa asuvista ihmisistä.

Myös korkeasti koulutetut ja asiantuntijatehtävissä työskentelevät ihmiset käyttävät sovelluksia samanlaisesti useissa eri maissa.

54 776 sovellusta

Tutkimuksessa käytettiin 25 323 vapaaehtoisen Android-käyttäjän dataa.

Yhteensä käyttäjät käyttivät 54 776 älypuhelimen sovellusta 44 eri maassa Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Oseaniassa.

Aikaisemmissa tutkimuksissa älypuhelinten käyttöä on analysoitu lähinnä yksilön näkökulmasta.

Nyt julkaistu tutkimus on ensimmäinen, jossa valotettiin laajasti maantieteellisiä ja kulttuurisia eroja älypuhelinten käytössä.

Tuloksia voidaan soveltaa esimerkiksi sovellusten markkinointiin eri maantieteellisillä alueilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ajokortiksi käy pian myös kännykän mobiilisovellus – laki muuttumassa ensi vuoden alussa4.9.2018 11.02
Kännykkään kehitettiin hautausmaasovellus15.9.2017 19.00
Deittailukonkari antaa vinkit: Näin saat osumia Tinderissä – miehillä toimii etenkin yksi kuvatyyppi31.8.2018 18.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat