Puheenaihe

Ystävä muistelee Kalle Könkkölää: "Poismeno on valtava isku vammaisliikkeelle"

Kalle Könkkölä (1950–2018) on poissa.

ESM arkisto

Suomalaisen vammaisliikkeen pioneerin Kalle Könkkölän poismeno on tänään otettu raskaasti vastaan niin vihreän liikkeen kuin vammaisten oikeuksien puolustajien joukossa. Könkkölä menehtyi viime yönä sairaalassa keuhkokuumeeseen 68-vuotiaana.

– Kyllä Kallen kuolema on aivan valtava isku koko vammaisliikkeelle, sillä hän on tehnyt uskomattoman työn vammaisten aseman parantamiseksi, kertoo Vihreät vaivaiset ry:n puheenjohtaja Amu Urhonen.

Könkkölän työ ei Urhosen mukaan ole rajoittunut vain Suomeen, vaan se on ollut merkittävän kansainvälistä. 

– Ulkomailla kulkiessani hyvin moni on kysynyt, että tunnenko Kalle Könkkölän. Hänen työnsä on todella uurtanut uraa.

Urhosen mukaan yksi merkittävimpiä Könkkölän saavutuksia oli YK:n vammaissopimuksen aikaansaaminen vuonna 2006. Sopimus tuli voimaan kesäkuussa 2016 – sopimus tarkoittaa sitä, että kansainvälistä sopimusta vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksista on noudatettava lakina. 

Könkkölä teki 1970-luvun alusta asti työtä sen puolesta, että vammaiset ihmiset nostettaisiin marginaalista ylös. 

– Kalle korosti aina sitä, että vammaiset eivät ole vain varjoja jossakin laitoksessa, vaan aktiivisia toimijoita, Urhonen korostaa.

Helsinkiläinen Kalle Könkkölä oli yksi vihreiden perustajista sekä puolueen ensimmäinen puheenjohtaja vuonna 1987. Hän oli toinen vihreiden ensimmäisistä kansanedustajista, ja toimi kansanedustajana vuodet 1983–1987. Könkkölä oli myös Helsingin kaupunginvaltuustossa pitkäaikainen vaikuttaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kalle Könkkölä on kuollut11.9.2018 10.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat