Paikalliset

Tapani Maskula : ”Kriitikot joutuvat katsomaan elokuvia, joista 80 prosenttia on todella huonoja"

Tapani Maskula

Tomi Kangasniemi

Turkulainen elokuvakriitikko Tapani Maskula on legenda. Muun muassa Turun Sanomiin pitkään kritiikkejä kirjoittanut Maskula tunnetaan tinkimättömyydestään.

Kun Helsingin Sanomien Nyt-liite aikoinaan julkaisi palstallaan useamman eri kriitikon elokuville antamia tähtiä, herätti Maskulan linja maanlaajuista huomiota. Kun muut kriitikot antoivat elokuvalle kolme tähteä tai enemmän, tippui Maskulalta usein yksi vaivainen tähti.

Maskulalle hänen maineensa on tuttu.

– Vanha vitsi lähti liikkeelle siitä, kun olin Turun Radiossa elokuvakriitikkona. Eräs lukija soitti ja kertoi, että kun annan viisi tähteä elokuvalle, niin hän katsoo elokuvan mutta mies lähtee kellariin tekemään puutöitä. Ja jos taas annan yhden tähden, mies katsoo elokuvan, Maskula naurahtaa.

Maskula ei kuitenkaan katso olleensa linjassaan erityisen tiukka.

– Hyväksyn kaikenlaisen kritiikin, ja jokainen mielipide on arvokas, mutta ei ole järkevää kirjoittaa kompromissiarvosteluja. Monet kertovat vain juonen. Itse olen pyrkinyt analysoimaan, miksi elokuva on hyvä tai huono. Monta kertaa huono elokuva on vaikeampi arvostella, Maskula muistuttaa.

Maskula sanookin kirjoittaneensa kritiikkinsä elokuvaharrastajille. Se on vaikuttanut myös niiden sisältöön.

– Monelle ei ole hitonkaan väliä, mitä Maskula sanoo. Minulle taas on samantekevää, lukeeko arvion sata vai 10 000 ihmistä. Sata ajatuksella lukevaa ovat tärkeämpiä.

Elokuva on kokenut digitalisaation myötä melkoisen mullistuksen. Maskula kertoo, ettei itse digitaalisuudelle lämpene.

– Kamera tallensi elokuvan hengen, eikä sitä pystynyt vääristämään. Vanhat elokuvat ovat dokumentteja omasta ajastaan, ja niissä näkyy aikakauden asenne, ajattelutapa, muoti ja myös tahattomat kömmähdykset, kuten rannekello Ben Hurissa. Nyt ne pystytään digitaalisesti pyyhkimään pois.

Maskulaa harmittaa myös se, miten elokuvan levittäminen on muuttunut. Aikoinaan Suomessa oli yksi Euroopan monipuolisimmista elokuvatarjonnoista.

– Elokuvia tuli Itä-Euroopasta ja myös Euroopan isoista maista. Nyt tulevat vain yhdysvaltalaisella rahoituksella tehtävät, ja esimerkiksi hyvät iranilaiset tai kehitysmaiden elokuvat katoavat tulvaan.

Tämä on sääli, sillä Maskula kertoo, että viime vuosien tarjonnasta häneen on tehnyt suuren vaikutuksen juuri iranilainen elokuva Taxi Teheran.

Tapani Maskulan kritiikit ovat nyt uudessa tarkastelussa, kun Sammakon uusi kirja Tapani Maskula - intohimosta elokuvaan ilmestyi. Tuore kirja kokoaa yhteen Maskulan kritiikkejä aina 1960-luvulta 2010-luvulle. Mitä mieltä kriitikko on itse teksteistään?

– Kirjan toimittanut Juri Nummelin on nähnyt hirvittävästi vaivaa. Olen kirjoittanut varmasti tuhansia arvioita enkä näistäkään 70 prosenttia edes muista kirjoittaneeni. Lukiessa nolotti hirmuisesti. Nuoren kriitikon tietomäärä oli vähäinen. Olen myös vaihtanut mielipidettäni joistain, sillä elokuvat elävät ajassaan.

Elokuvakriitikon uraa miettiville Maskulalla on selkeä ohje.

– Paras tapa opetella alaa on katsoa mahdollisimman paljon elokuvia. Olen 50-luvun puolivälistä nähnyt lähes kaiken mitä Suomeen on tuotu. Kritiikkiin ei ole vertailupohjaa ellei katso kaikkea. Kriitikot joutuvat katsomaan elokuvia, joista 80 prosenttia on todella huonoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kommentti: Yhden tähden Maskulalle ainakin neljä tähteä12.9.2018 18.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat