Puheenaihe

Synnyttikö kuuma kesä Suomeen jättisienten aallon? – Asiantuntija kertoo tämän syksyn luontoilmiön taustat

Tavallinen sienikori ei riitä, jos metsästä löytyy kilon painoinen tatti tai jalkapallon kokoinen jättikuukunen. Poikkeuksellisen kokoisia sieniä on tänä syksynä löytynyt Suomesta aiempaa tiuhempaan.

Teemu Vestovuo / Arkisto

Suomessa on syyskuussa ihmetelty erikoisen suurten sienien ilmestymistä metsiin ja nurmikoille. Ohikulkijat ovat ällistelleet muun muassa lähes jalkapallon kokoisten jättikuukusten ja kilon painoisten tattien putkahtamista luontoon.

 – Esimerkiksi monet tattilajit rakastavat juuri tällaista kesää, jolloin ensin on pitkään kuivaa ja lämmintä – ja sitten sataa kunnolla. Silloin useat tatit antavat hyvinkin runsaan sadon, arvioi Suomen Sieniseuran varapuheenjohtaja Tea von Bonsdorff.

Hänen mukaansa moni suomalainen on ällistellyt juuri jättikuukusten mahtavaa kokoa.

 – Sinänsä nämä löydetyt sienet eivät ole mitään luonnonoikkuja, sillä jo nimensäkin perusteella jättikuukuset kasvavat normaalisti valtavan suuriksi.

 – Mutta saattaa toki olla hämmentävää nähdä tuollainen jättiläinen yllättäen nurmikolla. Moni tietenkin vertaa sitä esimerkiksi huomattavasti pienempiin nuija- tai ukonkuukusiin, von Bonsdorff arvioi.

Jättikuukusen löytäjä voi ilman muuta onnitella itseään, sillä mitenkään yleinen laji se ei ole. Tämä sieni viihtyy erinomaisesti maaperässä, jossa on runsaasti typpeä.

 – Toisaalta näin poikkeuksellisen kesän jälkeen luonnosta löytyy myös tavanomaista pienempikokoisia sieniä.

 – Ilahduttavaa on se, että sienet tuntuvat kiinnostavan suomalaisia kovasti. On aika hienoa huomata, että niistä voi saada muutakin iloa kuin vain ruokaa lautaselle. Kyllä kauniin sienen näkeminen luonnossa on aina elämys, von Bonsdorff myhäilee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat