Paikalliset

Kommentti: Yhden tähden Maskulalle ainakin neljä tähteä

Sammakon uusi teos esittelee Tapani Maskulan elokuvakritiikkejä 1960-luvulta aina 2010-luvulle.

Tomi Kangasniemi

Mikä on helpointa maailmassa? No, olla valtavirtaa. Tämä pätee kaikkeen: politiikkaan, ruokaan, urheiluun, musiikkiin ja myös elokuviin. Kun olet valtavirtaa, kaikki on tehty helpoksi. Poliittiset kannanottosi saavat laajan hyväksynnän. Suomessa on luonnollisesti leppoisaa olla jääkiekkofani, ja radiokanavatkin soittavat koko päivän omaa mielimusiikkia.

Mutta kaikki eivät ole valtavirtaa. Eivät voi, pysty eivätkä kykene. On oltava rehellinen itselleen ja sitä myötä myös muille.
Turkulainen elokuvakriitikko Tapani Maskula ei edusta valtavirtaa. Kun nuorena miehenä ensimmäisiä kertoja törmäsin Maskulan leffa-arvioihin, ajattelin että mikäs muinaisjäänne tämä mies on. Hänhän tuntui teilaavan kaikki elokuvat - niin hyvät kuin huonotkin.

Nyt kun kilometrejä on kertynyt omaan mittariin lisää, ymmärrän Maskulaa paljon paremmin. Jos 1990-luvulla näin omasta mielestäni mestariteoksen, saattoi se johtua siitä, etten vielä ollut nähnyt vastaavia esimerkkejä aiemmilta vuosikymmeniltä. Ja kun luin elokuva-arvioita paljon, oli helpompi välttyä niiltä kaikkein huonoimmilta leffoilta.

Maskula osuukin täydellisesti asian ytimeen sanoessaan, että pitää katsoa ne huonotkin elokuvat. Muuten ei synny perspektiiviä. Ja tulihan niitä ihan riittävästi lopulta katsottua, mistä kiitos kuuluu etenkin VHS-ajan grillikioskeille erilaisista tarjouspaketeista.

Sammakon Tapani Maskula - Intohimosta elokuvaan (toim. Juri Nummelin) kokoaa ansiokkaasti kriitikkolegendan arvioita kuudelta eri vuosikymmeneltä. Luvassa on tinkimätöntä tykitystä, ja on hienoa, että paitsi elokuvien ajallinen myös lajityyppien skaala on kirjassa laaja.

Lukiessa on syytä varautua myös yllätyksiin. Kun on luullut oppineensa tuntemaan kriitikon maun, voi silti hämmentyä. Olisin esimerkiksi etukäteen veikannut, että Maskula olisi haukkunut Blair Witch Projectin ja kehunut Wall Streetin. Sehän menikin aivan päinvastoin.

Lukukokemus on myös hyvä muistutus kritiikin tarpeellisuudesta. Siihen voi varautua, että aika monta elokuvaa haluaisi nyt nähdä uudelleen. Ihan vain siksikin, että kiinnostaisi nähdä, onko oma näkemys muuttunut ja miten se suhteutuu Maskulan arvioon. Siitähän, mikä kirjan nimenäkin on, lopulta on kysymys - intohimosta elokuvaan. Eli yhden tähden Maskula saa ainakin neljä tähteä.
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tapani Maskula : ”Kriitikot joutuvat katsomaan elokuvia, joista 80 prosenttia on todella huonoja"12.9.2018 18.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat