Paikalliset

Mystistä arkkua etsitään Turussa – kanteen käytetty jopa satoja puulajeja

Aboa Vetus & Ars Nova -museo etsii muistoja ja tietoa Turku-aiheisesta arkusta, joka on kuulunut Rettigin palatsin alkuperäiseen sisustukseen. Museossa avautuu lokakuussa kulttuurihistoriallinen näyttely Rettigin palatsi 90 vuotta, joka kertoo rakennuksen arkkitehtuurista ja sisustuksesta.

Etsinnän kohteena olevan arkun kanteen on toteutettu maisema Turun Aurajokirannasta. Kuvaa rajaavat historialliset monumentit: tuomiokirkko ja Turun linna. Niiden välissä on muita yhä tunnistettavissa olevia rakennuksia ja keskellä vasta valmistunut Rettigin palatsi. Joessa palatsin edustalla näkyy Hans von Rettigin omistama huvijahti Seagull II

Kuva-aiheen on piirtänyt Gunnar Clemént, ja arkun intarsiakoristelu on N. Bomanin huonekalutehtaan mestareiden tekemä. Arkun kanteen on käytetty kymmeniä, ellei satoja puulajeja. Bomanin huonekalutehdas esitteli arkun Barcelonan maailmannäyttelyssä vuonna 1929.

Palatsin rakennuttaja Hans von Rettig (1892–1979) kuului Rettigin teollisuussukuun, joka kotiutui Turkuun 1800-luvun puolivälissä tupakkatehtaan perustamisen myötä. Paitsi tupakkatehtailija, Hans von Rettig oli myös laivanvarustaja ja purjehtija sekä kotiseutunsa Turun ystävä. 

90 vuotta vanhan arkun vaiheista palatsin tyhjentämisen jälkeen ei ole tietoa – ehkä se on päätynyt jonkun yksityiskokoelmaan? Museo ottaa innolla vastaan arkkuun liittyvät havainnot ja muistot. Ota yhteyttä amanuenssi Ulla Clerciin: [email protected] tai p. 0207 181 643.
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat