Puheenaihe

Korkein oikeus esittää: Valviralle pakko antaa vakuutuslääkäreiden lausuntoja

Korkein oikeus haluaa, että Valvira velvoitettaisiin antamaan lausuntoja vakuutuslääketieteellisissä asioissa. Kuvituskuva.

Sauvo Jylhä / Arkisto

Korkein oikeus esittää valtioneuvostolle lainsäädännön täydentämistä siten, että Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston eli Valviran tehtäväksi säädettäisiin työtapaturma- ja ammattitautiasioissa antaa KKO:lle pyynnöstä vakuutuslääketieteellisiä asiantuntijalausuntoja.

– Tällä hetkellä ei käytettävissä ole tahoa, joka olisi velvollinen antamaan vakuutusoikeudellisessa asiassa lääketieteellisen lausunnon tai joka antaisi sellaisen vapaaehtoisesti, KKO muistuttaa esityksessään.

Aiemmin lausuntoja antoi Valvira, joka kuitenkin marraskuussa 2011 ilmoitti lopettavansa lausuntojen antamisen.

Valviran mukaan lausuntojen antaminen ei kuulunut sen lakisääteisiin tehtäviin eikä sillä ollut riittäviä voimavaroja lausuntojen valmisteluun. Valvira totesi esittäneensä sosiaali- ja terveysministeriölle toimenpiteitä tarvittavan asiantuntijajärjestelmän luomiseksi.

Vuonna 2014 apulaisoikeuskansleri kiinnitti huomiota asiaan. Tämän jälkeen vuosina 2015–2016 lausuntoja tuomioistuimille antoivat sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä yliopistolliset sairaanhoitopiirit.

Ne kuitenkin ilmoittivat Korkeimmalle oikeudelle vuonna 2017, etteivät ne enää kyenneet löytämään vapaaehtoisia erikoislääkäreitä lausunnonantajiksi. Sairaanhoitopiirit muutoinkin vastustivat lausunnonantotehtävää katsoen, että tehtävästä tulisi säätää lailla.

Lausuntojen antamista koskeva säädösvalmistelu ei ole sosiaali- ja terveysministeriössä edennyt. Viimeksi joulukuussa 2017 ministeriö on perustellut tätä KKO:lle resurssiensa puutteilla.

KKO:n mukaan lainsäädäntöesityksen tavoitteena on oikeusturvan ylläpitäminen näissä asioissa, joissa puolueettoman asiantuntijan näkemyksen saaminen tarvittaessa parantaa oikeusvarmuutta. Lisäksi lausuntojen tulee olla muutoksenhakijoille maksuttomia.

— Valittajien oikeusturva heikentyy merkittävästi, jos he eivät asiantuntijalausunnoista aiheutuvien kustannusten pelossa ryhdy vaatimaan lakisääteisiä oikeuksiaan hakemalla muutosta KKO:sta tilanteissa, joissa siihen olisi perusteita, KKO toteaa.

Aiempina vuosina KKO on pyytänyt vuosittain noin 10–20 vakuutuslääketieteellistä lausuntoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat