Puheenaihe

Timo Soinin kohtalonhetki on perjantaina – miten sinä äänestäisit?

Timo Soini (sin.).

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Aborttilausunnoillaan kohauttanut ulkoministeri Timo Soini (sin.) joutuu odottamaan perjantaihin kuullakseen, saako hän eduskunnan enemmistöltä luottamuslauseen.

Neljä oppositiopuoluetta esitti torstaina Soinille epäluottamusta Sdp:n johdolla. Epäluottamuslauseen yhtyivät vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp, mutta eivät perussuomaiset ja kristilliset.

Kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd.) vetosi esittämässään epäluottamuslauseessa siihen, että Soini on useaan kertaan ilmoittanut, ettei hän hyväksy aborttia. Feldt-Rannan mukaan tämä on vastoin Suomen ulkopolitiikan yleistä linjaa, jossa naisten oikeudet ovat tärkeällä sijalla.

– Ihmisoikeuksien edistäminen on viime vuosikymmenet ollut erottamaton osa Suomen ulkopolitiikkaa. Ihmisoikeuksiin kuuluvat – tärkeänä osana – myös naisten ja tyttöjen oikeudet, myös oikeus päättää omasta ruumiistaan ja lisääntymisestä. Soinin toiminta naisten oikeuksien osalta ja hänen aborttilausuntonsa on kääntänyt asiat päälaelleen, Feldt-Ranta sanoi.

Epäluottamuslausetta kannatti vihreiden kansanedustaja Satu Hassi.

Oppositio vetosi siihen, että Suomen ulkopolitiikan uskottavuus ulkovaltojen silmissä kyseenalaistuu Soinin aborttikantojen takia.

Soinille tukensa antoi kristillisten kansanedustaja Päivi Räsänen, joka vetosi ministerin mielipiteenvapauteen sekä siihen, ettei aborttia mainita ulkopolitiikan virallisissa asiakirjoissa.

– Ulko-ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa ei puhuta sanaakaan abortista. Siellä puhutaan naisten ja tyttöjen oikeudesta ja lisääntymisterveydestä, mutta ei abortista, Räsänen sanoi.

Myös Matti Vanhanen (kesk.) katsoi, että puheet ulkopolitiikan uskottavuuden heikentymisestä ovat hataralla pohjalla. 

Vanhanen vertasi tilannetta ex-pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) Nato-lausuntoihin. Vanhasen mukaan kukaan ei noussut kyseenalaistamaan Kataista, vaikka tämä pääministerinä sanoi henkilökohtaisesti kannattavansa Natoa vastoin Suomen virallista linjaa.

Soini itse perusteli kannanottojaan mielipiteen- ja uskonnonvapaudella.

– Olen ollut politiikassa 30 vuotta. Olen myös katolinen kristitty. Tämä on vakaumukseni, johon minulla on oikeus, Soini sanoi.

Epäluottamusäänestys tulee jakamaan hallituspuolueiden rivejä. Kokoomuksen kansanedustajat Jaana Pelkonen ja Saara-Sofia Sirén sanoivat, etteivät he voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta.

– Soini totesi, ettei ole mielestään toiminut väärin, ei pahoittele, eikä lupaa jatkossa toimia (Suomen) linjan mukaisesti. Tämä vahvistaa näkemystäni siitä, että en voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta, Sirén kommentoi Twitterissä.

Epäröivällä kannalla oli kokoomuksen Lenita Toivakka, joka piti mahdollisena, että äänestää tyhjää.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi Soinille moitteet tiistaina ulkoministerin osallistuttua abortinvastaiseen tilaisuuteen virkamatkallaan Kanadassa toukokuussa 2018. 

Pöysti piti ongelmallisena sitä, että hallituksen jäsen ja ministeri, jolla on toimivalta esittää Suomen ulkopoliittisia kantoja, otti kantaa aborttioikeutta vastaan virkamatkansa aikana, vaikkakin vapaa-ajallaan. Soinin toiminta ei Pöystin mukaan kuitenkaan rikkonut lakia.

Mikäli Soini saa eduskunnalta epäluottamuslauseen, tietää se hänen ministeriuransa loppua.

Ministerille osoitettu epäluottamus on erittäin harvinaista. Viimeksi epäluottamuslauseen on eduskunnassa saanut SKDL:ään kuulunut sisäministeri Yrjö Leino vuonna 1948.

Syynä oli Leinon sodan jälkeen Neuvostoliitolle luovuttamat "Leinon vangit", joiden joukossa oli Suomen kansalaisia.

Pitäisikö ulkoministeri Timo Soinin saada epäluottamuslause ja erota?

Kyllä
69% (208 ääntä)
Ei
31% (92 ääntä)
Ääniä yhteensä: 300

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat