Paikalliset

Mitä sitten, kun toriparkki on valmis? Kauppatorille on suunnitteilla luistelukenttä ja vesielementtejä

RAKENTAMINEN Nyt torilla kaivetaan kuoppaa, mutta mitä kannen päälle tulee, kun toriparkki on valmis?

Schauman & Nordgren Architects ja Schauman Arkkitehdit on valmistanut tällaisen havainneajatuksen Kauppatorin paviljongeista. Ne menvät kilpailutukseen.

Schauman & Nordgren Architects ja Schauman Arkkitehdit

Turun Kauppatorin alle tulevan pysäköintialueen rakennustyön valmistelut ovat käynnistyneet. Toriparkin pitäisi olla valmis vuonna 2020 tai 2021.

Pian käynnistyy myös Turun kaupungin järjestämä kilpailutus siitä, millainen parkkiluolan päällä olevasta torikannesta tulee.

Arkkitehtikilpailussa on joitakin rajoitteita ja reunaehtoja, mutta paljon vapauksia. Kyse on Kauppatorin toiminnallisuudesta eli esimerkiksi siitä, mihin torikauppa sijoittuu. Kilpailutus pitää myös sisällään sen, että alueen yrittäjät pääsevät mukaan pohtimaan toria ja jokaisessa työryhmässä pitää olla joku, jolla on kokemusta torikaupasta.

– Kilpailutus pitää saada nopeasti vauhtiin, koska torin toiminnallisuuden suunnittelu vaikuttaa rakennesuunnitteluun, Uusi Kauppatori -projektin projektijohtaja Janne Laine sanoo.

Tärkeässä roolissa suunnittelussa ovat paviljongit, joita tulee neljä: yksi Kauppiaskadun puolelle, yksi Aurakadun puolelle ja kaksi katolla toisiinsa yhtyvää Eerikinkadun reunalle. Puheissa ovat esiintyneet myös mahdollinen luistelukenttä sekä esiintymislava, joka on joko kiinteä tai siirrettävä. Se tulisi Kauppiaskadun sivulle.

– Luistelukenttä on kirjattu yleissuunnitelman tavoitteisiin, mutta sen kohtalo on vielä auki. Koko torin alueelle tulee sulanapitojärjestelmä. Olemme käyneet keskusteluja siitä, voisiko järjestelmän alle tulla jäähdytysputkisto valmiiksi. Kenttä voisi olla torin yläosassa, Yliopistonkadun kohdalla, Janne Laine kertoo.

Toinen kilpailun kohde on taiteellinen vesiaihe, mikä tarkoittaa löyhästi määriteltynä elementtiä, jossa on vesi mukana. Laine sanoo monen mieltäneen kaupungin hakevan torille suihkulähdettä, mutta Turku on jättänyt hankkeen vielä hyvin avoimeksi.

Kilpailutuksessa käsitellään myös Kauppatorin ja lähiympäristön uudet istutukset. Yliopistonkadulle on tulossa kaksi puuriviä sekä Aurakadun ja Kauppiaskadun kulmaan matalapuuistutuksia. Niiden olomuodon suunnittelu tulee kilpailuun mukaan.

– Kauppatori on aina ollut hyvin aukea paikka, jota ei ole rajattu millään elementeillä eikä sitä saa rajata jatkossakaan eli on olemassa määräys siitä, miten korkeita puita torilla saa olla, Laine sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Taas Hese lähtee lentoon - Kauppatorin Hesburger muuttaa Martinmäkeen tämän viikon lopussa3.10.2018 15.00
Väliaikainen Turun Kauppatori on valmis – torilla on sunnuntaina suuri kirppis14.9.2018 15.35
Arvaatko, montako kiveä Kauppatorilta otettiin ennen kaivauksia? – Määrä on käsittämättömän suuri26.7.2018 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat