Paikalliset

VeePee Lehto kummissaan musiikkivalinnoista – miksi radiossa ei soi enää kaihoiskelmä?

MUSIIKKI VeePee Lehto ihmettelee, miksi radiokanavilla pitää olla koko ajan meno päällä. Ihmisten pitäisi saada kuulla myös rauhallista musiikkia.

VeePee Lehto

Tomi Kangasniemi

Miksi radiossa ei enää soiteta kauniita, surullisia lauluja? Tätä hämmästelee turkulainen pitkän linjan iskelmätähti VeePee Lehto.

– Tragedian voi käsittää monella tavalla. Minä puhun surun ja luopumisen kypsästä kohtaamisesta. Se ei enää kuulu radiossa. Tämä koskee niin kaupallista radiota kuin Radio Suomen prime timea.

Lehdon mukaan ilmiö tuntuu olevan yhteydessä siihen, että toimitettujen ohjelmien määrä on vähentynyt. Päiväaikaan radiot tulvivat vain niin kutsutttua menomusaa.

– Tuntuu, että pitäisi olla koko ajan meno päällä, mutta kyllä ihmisten pitää välillä rauhoittua. Esimerkiksi lauluja kuoleman läheisyydestä tai rajuista elämänmuutoksista ei enää kuule. Enkä tällä tarkoita sitä teini-angstia, kun ensimmäinen rakkaus on jättänyt.

VeePee Lehdon mukaan kehitys on kulkenut huonompaan suuntaan 1980-luvun jälkeen. Silloin vielä kuultiin Lehdon sanoin realistista iskelmää. Kaupallisten radioiden läpimurto muutti myös Ylen toimintaa - eikä hyvään suuntaan.

– Ylen tehtävänä on sivistää kansaa. Sitä kesti 1980-luvulle asti. Radio Suomi on maan kuunnelluin kanava, ja se pyrkii matkimaan kaupallisia radioita. Kuitenkin yli 50-vuotiaiden määrä on maassa hirveän suuri, ja he kuuntelevat radiota päivällä.

Moni toteaa, ettei halua kuunnella itkuvirsiä, ja Lehdon mukaan se on ihan ookoo. Mutta on paljon ihmisiä, jotka kaipaavat surullista musaa.

– Surumusiikin kautta voi myötäelää. Jos esimerkiksi läheinen on kuollut, musiikki lohduttaa. Ja jos laulussa lauletaan, miten menee huonosti, saa siitä itse helpotusta, Lehto näkee.

Lehto harmittelee kehitystä, jossa oikean musiikin asema on heikentynyt. Tämä alkoi jo siitä, kun koneet korvasivat oikeita muusikoita. Sittemmin äänitteiden myynti on siirtynyt digitaaliseen muotoon. Levyjen ostopaikkoja on vähän, ja tukkuliikkeet hätää kärsimässä. Albumien tekemisestä on tullut yhä riskialttiimpaa.

– Itse tein muutama vuosi sitten levyn. Paria sinkkua soitettiin, mutta ei enää muuta. Pitkäsoitto ei vain kiinnostanut. Olen kyllä odotellut, milloin nostalgia-aalto tulee eikä iskelmämusiikkia enää käytettäisi otsakkeena huonosta musiikista. Monet levytuottajat sanovat, että iskelmä edustaa mennyttä aikaa, mutta entä sitten jazz? Nyt tarvittaisiin iskelmään nuorta näkökulmaa, iskelmää uudessa muodossa, Lehto päättää.

VeePee Lehto

turkulainen iskelmälaulaja, sanoittaja ja säveltäjä

tehnyt yhdeksän sooloalbumia

tunnetaan useiden Matin ja Tepon menestyskappaleiden sanoittajana

sai valtion taiteilijaeläkkeen vuonna 2013

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mäkimattila: Radio syrjii varttuneempia – musa pelkkää soittolistapoppia19.10.2017 21.00
Kyösti Mäkimattila: Tanssilavat häviämässä kisan "kaljamukifestareille"3.8.2016 16.00
Lusikka-Veikko treenaa tuntikausia päivässä - Video: Näin soitetaan lusikoilla iskelmää19.1.2018 08.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat