Paikalliset

Nuuskan käyttö on räjähtämässä käsiin Turussa – Nuoret tietävät, mistä nuuskaa saa helposti vaikka vartissa

Minna Salakari ja muut NIKO-projektilaiset ovat käyneet valistamassa nuoria muun muassa kouluissa ja urheilutapahtumissa.

NIKO-projekti

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys käynnisti maaliskuussa 2017 kaksivuotisen koko Varsinais-Suomen kattavan NIKO-projektin, joka pyrkii ehkäisemään nuorten nikotiinituotteiden käyttöä. Projektissa järjestetään toimintaa nuorille, heidän vanhemmilleen, opettajilleen ja valmentajilleen muun muassa urheiluseuroissa.

Nuorten terveyttä edistetään nimenomaan yhdessä heidän kanssaan erilaisilla toimintamalleilla, joita on toteutettu projektin pilottitoiminnassa kouluissa ja urheiluseuroissa.

Projektipäällikkö Minna Salakari on teettänyt kartoituskyselyn, johon vastasi noin 1200 nuorta maakunnan alueella. Kyselytulos kertoo, että nikotiinituotteista etenkin nuuskan käyttö on lisääntynyt nuorten keskuudessa viime vuosina.

Salakari kysyy aina tavatessaan nuoria, moniko heistä tietää, mistä nuuskaa saa vaikka vartissa. 98 prosenttia nostaa kätensä välittömästi.

– Käyttö on räjähtänyt viimeisen puolen vuoden aikana. Alueelle on tullut suuria myyntirinkejä, Salakari sanoo.

Projekti toi keskiviikkona Turun ammatti-instituutin Aninkaisten koulutalolle NIKO-kiskan, jossa esiteltiin muun muassa sitä, mitä nuuskaaminen tekee hampaille ja ikenille. Ainakin yksi nuori opiskelija heitti nuuskapurkkinsa heti roskikseen, kun näki kuvat.

Paikalla piipahtanut 22-vuotias opiskelija Duama ei käytä nuuskaa, mutta tietää, että käyttäjät saavat sitä tarvittaessa jostain kymmenessä minuutissa.

– Se on salaisuus, mistä sitä saa, mutta kaikki tietävät keinot, hän lisää.

Duama uskoo nuuskan käyttämisen lisääntyneen viime vuosina, mutta tupakan polttaminen lienee vielä yleisempää nuorten keskuudessa.

– Moni nuuskan käyttäjä on varmaan aloittanut tupakasta ja siirtynyt sitten nuuskaan.

Nuuskan käyttö on lisääntynyt hurjasti urheilijapiireissä. Salakari onkin joukkoineen käynyt nuorten urheilutapahtumissa esittelemässä nuuskanäyttelyä. Urheilijoiden kysymykset ja kommentit ovat olleet pysäyttäviä.

– Eniten minulta on kysytty, millä hinnalla myyn nuuskaa, heitänkö nuuskat roskiin tämän jälkeen ja mihin roskiin heitän ne. Lisäksi on kysytty, käytänkö itse nuuskaa tai olenko kokeillut. Tänä vuonna moni nuuskanäyttelyssä käynyt kysyi, onko meillä urheilunuuskaa. Se on kuulemma nuuskaa, jossa ei ole haittavaikutuksia ja sitä kuuluu käyttää urheilussa, Minna Salakari kertoo kokemuksistaan.

NIKO-projekti on nyt verkostoitunut tullin ja poliisin kanssa ja aloittaa yhteistyön erityisesti nuuska-asioiden parissa.

Nuuskan vaarallisuus

Nuuskassa on huomattavasti enemmän nikotiinia kuin savukkeissa. Nuuskan fysiologiset vaikutukset johtuvat pääasiassa nikotiinista, joka sekä stimuloi että rauhoittaa. Tyypilliset vaikutukset sydämeen ja verenkiertoon ovat verenpaineen kohoaminen (systolisen paineen nousu 5-10 mmHg) sekä sykkeen kiihtyminen.

Nikotiinin käyttö johtaa pysyviin muutoksiin aivojen toiminnassa. Nikotiini häiritsee myös kasvuiässä olevan nuoren aivojen normaalia kypsymistä. Tämä saattaa johtaa oppimisen heikentymiseen. Nikotiini supistaa verisuonia ja kohottaa verenpainetta. Se pahentaa sydän- ja verisuonitauteja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

TS: Nuuskan salakuljetus on rajussa kasvussa – näin paljon nuuskaa takavarikoitiin viime vuonna6.7.2018 09.38
TPS:n Virtanen sai tuomion nuuskakaupasta – Toimitusjohtaja IS:lle: Teemme asiasta sisäisen selvityksen4.7.2018 20.08

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat