Paikalliset

Logomo-salissa käytetään ennennäkemätöntä katsomotekniikkaa

Hartela Oy:n toimitusjohtaja Kari Mäkelä sanoo, että Logomo ei matki Helsingin musiikkitaloa eikä ole Turun konserttitalon kilpailija.

Teemu Nurmi

VR:n vanha konepaja Turun rautatieaseman ja Aninkaistensillan välimaastossa on tullut tänä vuonna tunnetuksi kulttuuripääkaupunkivuoden päätapahtumapaikkana. Logomoksi nimetyssä rakennuksessa on käynyt muun muassa näyttelyjä, konsertteja, musikaaleja ja tanssiesityksiä ihastelemassa jo noin 170000 ihmistä.

Logomo on ollut vasta osittain käytössä. Samaan aikaan Turku 2011 -tapahtumien kanssa on Hartela seinän toisella puolella rakentanut kovalla kiireellä keskukselle pääesiintymissalia. Logomo-salin harjannostajaiset olivat viime viikon lopulla. Ensimmäinen salin esitys on jo 22. marraskuuta, jolloin on Eerik XIV -oopperan ensi-ilta.

– Aikataulu on kireä ja työmiehet ottaisivat mielellään lisää aikaa rakentamiseen, mutta olemme tottuneet kiireeseen tässä projektissa, Hartela Oy:n toimitusjohtaja Kari Mäkelä sanoo.

Kun Turun kulttuuripääkaupunkivuosi päättyy ja Hartelan (61 prosenttia) sekä Turun kaupungin (39 prosenttia) omistama Logomo Oy ottaa talon tilojen hallinnoinnin ja vuokraamisen kontolleen, muuttuu Logomon keskisiiven nimeksi GO.

GO-siiven Logomo-salin ehdoton valtti on sen muunneltavuus erilaisiin tapahtumiin sopivaksi. Liikuteltava katsomo mahdollistaa sekä intiimimmässä tilassa parhaiten toimivien esitysten että isoa lavaa ja katsomotilaa tarvitsevien spektaakkelien tuomisen Logomoon.

Katsomo liikkuu 80 metriä pitkässä hallissa ilmatyynyjen avulla. Katsomorakennelma painaa 160 tonnia, mutta on siirrettävissä parissa tunnissa päästä päähän.

– Vastaavaa ilmatyynytekniikkaa käytetään suurissa teollisuuslaitoksissa, joissa liikuteltavat objektit ovat huomattavasti painavampia. Mitään vastaavaa ei maailmasta tietääksemme löydy. Akustiikkamme tekijä on nähnyt melkein kaiken eikä hän ole tällaiseen törmännyt, arkkitehti Pekka Vapaavuori toteaa.

Suurimmillaan katsomoon mahtuu 3500 ihmistä. Salissa on myös sivuilla olevia aitioita.

Muunneltavuuden lisäksi Logomo-salin erikoisuutena on vanhan konepajan teollisuusmaisen ilmeen säilyttäminen. Kaikki pilarit, palkit ja katossa olevat kiskot jäävät paikoilleen ja niillä on jatkossa myös hyötykäyttöä. Akustiikka on otettu niin ikään joka ratkaisussa huomioon.

Logomo-salissa on tulevina kuukausina lukuisia popmusiikkikonsertteja. Oopperaesitysten jälkeen Logomossa esiintyvät muun muassa Hector ja Sielun Veljet. Keväällä tilassa järjestetään Voice of Finland -kilpailun finaali. Erilaisia sitoumuksia Logomolla on jo vuoteen 2014 asti.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat