Paikalliset

Turku kyseli turvallisuudesta – liikenne ja häiriökäyttäytyminen huolettavat

Kuvituskuva

Tomi Kangasniemi

Turun kaupunki järjesti kaikille asukkaille avoimen turvallisuuskyselyn syyskuun aikana. Kaupungin suurimmiksi ongelmiksi koettiin häiriökäyttäytyminen, poliisin palvelutason heikkeneminen sekä liikenteen tuomat uhat.

Turvallisuuskysely on osa laajempaa hanketta, jossa etsitään uusia ratkaisuja turvallisuuden tunteen lisäämiseen. Turvallisuuskyselyn tulokset täydentävät kaupungin toimialojen ja viranomaisten tietoja sekä auttavat turvallisuustoimien kohdentamista eri asuinalueilla.

Verkossa toteutetun turvallisuuskyselyn 2018 teemoja olivat yhteisöllisyys, turvallisuuden tunne, vaaralliset paikat ja alueet, tapaturmat, rikokset, varautuminen ja globaalit turvallisuusuhat. Turun kaupunki toteutti edellisen turvallisuuskyselyn vuonna 2016. Kyselyn tuloksia käytettiin tuolloin kaupungin turvallisuussuunnitelman laatimiseen.

Muutokset turvattomuuden syistä ja turvallisuuden tasosta eivät ole merkittävästi muuttuneet vuoden 2016 kyselystä.

Häiriökäyttäytyminen, poliisin palvelutason heikkeneminen ja autoilijoiden liikennekäyttäytyminen ovat turkulaisten mukaan kaupungin suurimmat ongelmat.

Huomion arvoista on että turvallisiksi koetuilla alueilla turvattomuutta aiheuttaa ensisijaisesti liikenne, kun taas turvattomiksi koetuilla alueilla turvattomuutta aiheuttavat eri asiat, kuten häiriökäyttäytyminen.

Vastaajista noin 15 prosenttia kertoo että viimeisen vuoden aikana rikoksia on kohdistunut joko omaisuuteen tai henkeen ja terveyteen. Keskustassa koetaan eniten sanallista häirintää ja omalla asuinalueella tapahtuu joko ilkivaltaa tai pihapiiristä häviää omaisuutta. Kyselyn mukaan polkupyörävarkauksia tapahtuu todennäköisemmin omalla asuinalueella kuin kaupungin keskustassa.

Ilkivallan kohteeksi joutumisen uhka on tulosten mukaan vähenemässä. Vastaajista 14 prosenttia ilmoitti kokeneensa ilkivaltaa, vuonna 2016 luku oli 20,8, prosenttia. Toisaalta vastaajamäärän ollessa suurempi ovat myös tulokset jonkin verran tarkempia.

Asukkaat tuntevat toisensa mutta vain 31 prosenttia viettää aikaa naapureidensa kanssa. Yleisesti naapureiden kanssa jaetaan kuulumisia. Yhteisöllisyyden luominen ja toisten huomioon ottaminen auttaa turvallisuuden tunteen luomisessa.

Kyselystä saatua tietoa hyödynnetään jatkossa asuinaluetyöskentelyssä ja -suunnittelussa.

Kyselyyn vastasi yhteensä 1596 kaupunkilaista. Vastaajien määrä nousi selvästi vuoden 2016 tasosta, jolloin vastaajia oli noin 700 henkilöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat