Paikalliset

Olympiamitalisti kiittelee Turkua: ”Turvallista ja ilmainen koulu”

Anna Glazkova työskentelee Turussa voimisteluvalmentajana.

Tomi Kangasniemi

Anna Glazkova on tehnyt huikean uran voimistelijana. Valkovenäläinen voitti urallaan MM-kullan, ja ura huipentui Sydneyn olympialaisten hopeamitalin joukkuevoimistelussa.

Mutta miten ihmeessä hän on päätynyt Minskistä Turkuun?

– Ystävältä kuulin, että Turun Naisvoimistelijoissa on valmentajan paikka auki. Lähetin cv:n ja pääsin haastatteluihin. Kun paikkaa tarjottiin, oli päätös helppo.

Nyt pari kuukautta Turussa asunut Anna on ehtinyt nähdä maailmaa myös uransa jälkeen. Anna opiskeli kansainvälisiä suhteita Valko-Venäjän valtiollisessa yliopistossa ja työskenteli opiskelujen ohella Valko-Venäjän ensimmäisessä yksityisessä voimisteluseurassa.

– Olin myös töissä YK:n kehitysapuverkostossa, mutta se ei ollut minun paikkani. Siellä vain puhuttiin ja laadittiin asiakirjoja.

Annan opiskelut jatkuivat Moskovassa. Hän opiskeli urheilujohtamista ja työskenteli urheiluseurassa, kunnes sai tarjouksen Ruotsista vuonna 2011. Ruotsi tuntui hyvältä vaihtoehdolta.

– Halusin turvallisen ja stabiilin ympäristön. Sellainen se olikin - rauhallista ja puhdasta.

Voimistelu oli kuitenkin heikommissa kantimissa kuin kotimaassa.

– Lapset halusivat, että voimistelu on hauskaa ja siitä saa ystäviä. Kotimaassani me halusimme aina voittaa ja menestyä. Se johtuu erilaisesta mentaliteetista, mutta myös yhteiskunnasta.

Anna kertoo, miten olympiavoitosta saa Valko-Venäjällä tai Venäjällä asunnon tai kalliin auton. Muuten ne jäävät monelle vain unelmaksi, vaikka töitä tekisi kovasti koko elämänsä.

Anna ja hänen jalkapallovalmentaja-miehensä kiertelivät työn perässä maailmaa. Anna oli Singaporessa ja Etelä-Koreassa. Lopulta pariskunta palasi Ruotsiin, missä syntyi myös heidän 3-vuotias poikansa.

Kun Anna pohtii suhtautumista urheiluun, nousevat maiden väliset erot esiin. Voimistelu vaati Annalta valtavia panostuksia. Hän aloitti 6-vuotiaana, eikä ollut aluksi edes ryhmänsä parhaita. Äidin piti anella valmentajalta, että tyttö saisi uuden mahdollisuuden. Kova työ palkitsi.

– Kun olin 12-vuotias, pääsin juniorimaajoukkueeseen ja EM-kisoihin. Kävin harjoittelemassa Minskissä, joka oli kotikaupungistani 140 kilometrin päässä. Harjoittelin kaksi kertaa päivässä ja kuusi kertaa viikossa. Kun oli vapaapäiviä, palasin kotikaupunkiin opiskelemaan.

Nyt kun oma ura on päättynyt, katsoo Annaa asioita monelta kantilta. Rytmisen voimistelun valmentaja ei Pohjoismaissa pääse rikastumaan. Kunnolla voi ansaita ehkä vain Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa. Mutta Pohjoismaissa on paljon hyviä puolia.

– Täällä on turvallista. Koulu on ilmainen, ja lastentarhapaikan saa helposti. Valko-Venäjällä kaikesta pitää maksaa ja useimmiten vielä epävirallisesti.

Anna opettaa 4-vuotiaista alkaen eri ryhmiä. Lisäksi hän pitää tytöille balettitunteja.

– Se ei ole ollut täällä niin yleistä. Nuorena ymmärsin itse nopeasti, että se on tosi tärkeää. Baletti auttaa tasapainossa ja kehittää kehoa, jolloin on helpompi selvitä voimistelun vaikeista pirueteista ja hypyistä.

Anna korostaa myös henkisen puolen tärkeyttä. Pitää ymmärtää miten keskittyä, ja pysyä keskittyneenä virheen tehtyään.

– Kun on matolla, kukaan ei ole auttamassa. Pitää osata taistella tunteita vastaan. Jos tekee vaikean jutun ja onnistuu, voi innostua liikaa tai vastaavasti epäonnistuminen voi masentaa. Sitten fokus katoaa, ja tehdään helppoja virheitä.

Nyt Anna on viettänyt pari kuukautta Turussa, ja kaupunki tuntuu mukavalta. Elämänmeno on samanlaista kuin Ruotsissa. Tulevaisuutta hän ei lähde ennustamaan, mutta ehkä jotain muutakin häämöttää kuin voimisteluvalmentaminen.

– Unelmani oli tulla lääkäriksi, ja Ruotsissa mietin sairaanhoitajan opintoja. Voimistelu olisi vain harrastus. Nyt kun valmennan kuutena päivänä viikossa ja minulla on lapsi, ei aikaa riitä muulle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Turkuun joukkuevoimistelun SM-hopeaa20.5.2018 19.10
Saara-Sofia Sirén pyrkii Voimisteluliiton puheenjohtajaksi – "Olosuhteet ovat jääneet ihan jälkeen miesvaltaisista lajeista"17.11.2017 15.11

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat