Paikalliset

Turun keskustaan on tulossa maanalaista liiketilaa

KESKUSTA Toriparkkiyhtiö pohtii kadunalaista liiketilarakentamista Kauppiaskadulle, Eerikinkadulle ja Aurakadulle.

Kauppatorin työmaan maanajo alkaa marraskuun puolivälissä.

Veijo Lindgren

Turun Kauppatorille rakennetaan kovaa vauhtia maanalaisia pysäköintitiloja, mutta myös aluetta reunustavien katujen alle saattaa lähivuosina tulla toimintaa. Kauppatorin asemakaava mahdollistaa myös kadunalaisen rakentamisen esimerkiksi liiketilakäyttöön, mutta vielä ei ole varmaa, missä laajuudessa mahdollisuus käytetään.

– Käymme koko ajan neuvotteluja eri toimijoiden kanssa. Kadunalaisia tiloja varten perustetaan itsenäinen kiinteistöyhtiö ja tavoitteena on, että kadunalaiset tilat valmistuvat pääosin samassa aikataulussa pysäköintitilojen kanssa. Pidän todennäköisenä, että kadunalaista liiketilaa rakennetaan, mutta vielä ei voi sanoa, missä laajuudessa, Turun Toriparkki Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jari Pölönen sanoo.

Kaava ja vuokrasopimus mahdollistavat kadunalaisten liiketilojen tekemisen torin kohdalta Kauppiaskadun, Eerikinkadun sekä Aurakadun alle. Jos kadunalaista rakentamista tehdään, sitä saatetaan tehdä yhden, kahden tai kolmen kadun alle.

Jari Pölönen muistuttaa, että nyt ei olla suunnittlemassa katujen alle pelkkiä läpikulkukäytäviä kiinteistöstä toiseen vaan maanalaista maailmaa, jossa on enemmän elämää ja toimintaa.

– Yksittäisten liiketilojen koko on vielä avoin, mutta tilojen koko voi vaihdella tarvittaessa sadoista muutaman tuhannen neliön tilaan. Se, tuleeko liiketiloista suuria vai pieniä, riippuu siitä, millaisia toimijoita tiloihin on lopulta tulossa. Kiinnostusta on ollut runsaasti. Vaikuttaa siltä, että kun Turun keskustassa tapahtuu nyt paljon, on se myös signaali eri toimijoille ja monen usko keskustan vetovoimaan on palaamassa, Jari Pölönen toteaa.

Pölönen on jo aiemmin tuonut esiin suunnitelman 500 polkupyörän parkin rakentamisesta autopysäköintilaitoksen yhteyteen.

– Kun tuotamme pysäköintipaikan 600 autolle, haluamme tarjota samalla saman mahdollisuuden pysäköintiin pyöräilijöille, joista moni pelkää, että maan päällä oleva pyörä varastetaan. Kaikki liikkumismuodot, joilla ihmiset tulevat Turun keskustaan, tulee huomioida.

Toriparkin rakentaminen 2019-20

2019: Maankaivuu ja paalutus toriparkkia varten. Toria ympäröivien katujen rakentaminen aloitetaan.

10/2019: Torin paviljonkirakennukset valmistuvat. Kiveyksen asentaminen aloitetaan.

2020: Toriparkin runko ja kansirakenne sekä ajoyhteydet valmistuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mitä sitten, kun toriparkki on valmis? Kauppatorille on suunnitteilla luistelukenttä ja vesielementtejä6.10.2018 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat