Puheenaihe

Nuorisojärjestö vaatii nuuskaa vapaaksi – perusteluna tupakan haitat

Arkisto/Ari Peltonen

Nuuskan salakuljetus Ruotsista Suomeen on ammattimaista rikollisuutta. Nuuskaa tuodaan Suomeen kymmenien ja jopa satojen kilojen erissä. Syyskuussa tulli kertoi nuuskaringistä, jonka epäillään salakuljettaneen kolmessa vuodessa 12 700 kiloa nuuskaa. Vältettyjen valmisteverojen määrä oli arviolta 4,6 miljoonaa euroa.

RKP-nuoret on huolissaan Suomen menettämistä verotuloista. He ehdottavat, että nuuskan myynti sallittaisiin Suomessa erillisluvalla. RKP-nuoret uskoo, että nuuskan salliminen vähentäisi tupakointia ja sen haittoja.

– Nuuskan myynti tulisi sallia Suomessa ja siitä syntyvät verotulot käyttää hoidon järjestämiseen. Nuuska ei ole vaaratonta, mutta kansanterveyden kannalta on paljon tärkeämpää kitkeä tupakointia, RKP-nuorten puheenjohtaja Christoffer Ingo sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö on ehdottanut tuontirajan madaltamista nykyisestä yhdestä kilosta sataan grammaan. RKP-nuoret on laskenut, että Suomen laittoman nuuskakaupan arvo on nyt noin 50 miljoonaa euroa vuodessa.

RKP on ottanut nuuska-asiaan kantaa aikaisemminkin. Muun muassa vuonna 2008 europarlamentaarikko Henrik Lax vaati nuuskan laillistamista kaikkialla EU:ssa.

Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Carl Haglund toivoi nuuskan myynnin sallimista vuonna 2015.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat