Puheenaihe

Tuleeko taas rähinää? Poliisi ei voi estää uusnatsien marssia Helsingissä – ainakin 7 mielenosoitusta luvassa

ITSENÄISYYSPÄIVÄ Seitsemän ryhmää on jo ilmoittanut kokoontumisestaan, ja lisää odotetaan. Myös Linnan juhlien edustalle on tulossa mielenilmaus.

Viime vuonna uusnatsien mielenilmauskulkueeseen osallistui myös Soldiers of Odin -järjestön tunnuksia kantaneita marssijoita.

MTV:n uutisvideo

Suomen itsenäisyyspäivänä on perinteisen itsenäisyyden juhlinnan lisäksi odotettavissa sekä äärioikeiston että anarkistien mielenilmauksia Helsingin keskustassa.

Poliisilla on luvassa kiireinen päivä ja ilta, koska poliisi huolehtii Linnan juhlien järjestelyjen sujumisesta ja varaa resursseja myös mielenosoituksiin.

– Lisäapua saadaan joka puolelta Suomea, käytännössä lähes jokaisesta poliisilaitoksesta, kuten esimerkiksi Vantaalta ja Lahdesta, kertoo ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista.

Hän on itsenäisyyspäivän poliisiorganisaation yleisjohtaja Helsingissä.

Torstaihin mennessä jo seitsemän ryhmää oli ilmoittanut kokoontumisestaan.

– Uskon, että niitä tulee lisää, Kujala sanoo.

Kokoontumisestaan ilmoittaneiden joukossa on aikaisempinakin vuosina nähty kansallismielisten 612.fi -yhdistyksen soihtukulkue. Kulkue kokoontuu Töölöntorilla itsenäisyyspäivän iltana kello 18.30 ja suuntaavat torilta Hietaniemen hautausmaata kohti.

– Ovat siellä kello 19 hujakoilla, Kujala sanoo.

Myös uusnatsit marssivat kaduilla, vaikka kaksi oikeusastetta on kieltänyt heidän järjestönsä PVL:ltä toiminnan Suomessa. Päätöksestä on kuitenkin valitettu, eikä poliisi voi estää vallauskumousta kannattavien natsimielisten marssia.

– Meillä on yksityishenkilön tekemä ilmoitus mielenilmauksesta, joka on nimeltään Kohti vapautta. Se viittaa hyvinkin pitkälle vastaavaan asiaan, mikä viime vuonna oli PVL:n tapahtuma. Kokoontumisen paikka ja reitti on vielä katsottava johtuen siitä, että heidän esittämänsä paikat ovat varattuja, kun on niin paljon markkinatoreja.

(Katso videolta, miten PVL:n ja heitä vastustaneiden anarkisten marssit etenivät viime vuonna. Juttu jatkuu videoiden jälkeen.)

Natseja vastustamassa on anarkistien ja vasemmistonuorten mielenilmaus. Viime vuonna siihen osallistui myös käännytyksiä vastustavia turvapaikanhakijoita.

– Meille on myös ilmoitettu Helsinki ilman natseja -ryhmän kokoontumisesta, joka alkaa kello 16 hujakoilla iltapäivällä Narikkatorilla.

– Lisäksi Pikku Parlamentin puistossa on pari pienempää mielenilmausta. Ja iltapäivällä on yksi Kansalaistorin alueella, siellä varmaan on muutama kymmenen ihmistä.

Viime vuonna Linnan juhlat ei saanut osakseen juurikaan arvostelua, kun mielenosoittajat keskittyivät vastustamaan toisiaan. Nyt kritiikkiä on luvassa tapahtumassa, jonka poliisi arvioi olevan taiteellinen esitys.

– Sitten on kauppatorin suunnalla kello 15 performanssi, jossa ilmoituksen mukaan vastustetaan Linnan juhlia. Ilmoituksen mukaan se ei tule olemaan väkimäärältään suuri, vaan se on todennäköisesti taiteilijoiden performanssi.

Poliisi on jo pitkään valmistautunut tähän itsenäisyyspäivän mielenosoitussumaan.

– Me olemme parina viime vuotena olleet näiden mielenosoitusten ja vastamielenosoitusten järjestäjien kanssa hyvässä neuvotteluyhteydessä ja niin nytkin siitä, miten nämä synkronoidaan toisiinsa. Joten tässä mielessä tilanne on isossa kuvassa hyvä. Mutta siihen liittyy pienempiä elementtejä, jotka saattavat hakeutua konfliktiin, ja meidän täytyy huolehtia ettei niin käy.

Viime vuonna yhteenottoja tuli muun muassa, kun uusnatsit hakkasivat miestä kadulla ja videoivat propagandalähetyksensä tapahtumasta suoraan internetiin.

Poliisi on saanut toiminnastaan kritiikkiä.

– Välillä on ihmetelty, miksei poliisi laita näitä ryhmiä eri puolille kaupunkia, ettei yhteenottoja tulisi. Poliisin tehtävänä on turvata kokoontumisvapaus ja mielenosoitusvapaus. Se tarkoittaa sitä, että jos kokoontumisella on joku tarkoitus, poliisi ei voi eikä saa estää sen kokouksen tarkoitusta. Jos joku haluaa vastustaa jotakuta tahoa, se täytyy järjestää niin, että se vastaa tarkoitustaan.

– Sillä tavalla me järjestäjien kanssa neuvottelemalla viedään ne lähelle toisiaan, mutta siten, ettei se rajoita kohtuuttomasti toisen osapuolen perusoikeutta. Poliisin tehtävänä on pitää tämä balanssi kunnossa, Kujala selittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Äärioikeisto mellasti itsenäisyyspäivänä, äärivasemmisto hyökkäsi Rautatientorin leiriin – tätä oli kotimainen ekstremismi 201716.4.2018 10.57
Alpakkakohun päätös: Lastentapahtuman siirtämisessä ei tehty virhettä5.9.2018 14.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat