Puheenaihe

Opiskelijoiden verotus muuttuu ensi vuonna – ota huomioon, jos saat palkkatuloja

Opiskelijan ei tarvitse ensi vuonna maksaa enää ennakkoveroa opintorahasta, jos sen lisäksi ei tienaa palkkaa.

Sauvo Jylhä

Opintorahasta ei enää ensi vuoden alusta vähennetä automaattisesti 10 prosentin ennakonpidätystä.

Muutos on otettava huomioon ennakonpidätysprosentissa, jos saa vuoden aikana muita tuloja. Myös opintoraha on veronalaista tuloa. Opintorahavähennyksen vuoksi opintorahasta ei kuitenkaan mene veroa, jos opiskelijalla ei ole muita veronalaisia tuloja, Kela tiedottaa.

Tällä hetkellä vähintään 170 euron kuukausittaisesta opintorahasta menee 10 prosenttia ennakkoveroa. Ennakkoa on voitu pidättää myös Kelaan toimitetun muutosverokortin mukainen summa.

Tammikuusta alkaen näin ei enää toimita. Kela kertoo, että jos opiskelija on jo toimittanut Kelaan muutosverokortin vuodelle 2018, tammikuun ennakonpidätys tehdään vielä sen mukaan ja ennakonpidätys poistuu vasta helmikuusta alkaen.

Opiskelija voi ilmoittaa Kelalle haluamansa ennakonpidätysprosentin puhelimitse, palvelupisteessä tai lähettämällä viestin Kelan asiointipalvelussa.

Uusi verokortti palkkatuloja varten kannattaa tilata, jos opintorahan ja palkan yhteismäärä ylittää verokortin tulorajan. Verokortin voi tilata OmaVero-verkkopalvelusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

IL: Legendaarisesta opiskelijatalosta on löytynyt lutikoita – kulttuurierot saattavat selittää verenimijöiden leviämistä2.12.2018 13.32
Haluatko koulutuksen kesätyöhön ja asunnon avaimet käteen? – Opiskelijapulasta kärsivä pikkukaupunki tempaisee29.11.2018 16.36
Opiskelija pelkää pienenkin sivutyön syövän tuet – HS: "TE-toimisto kyttää minua kuin rikollista"9.1.2017 11.54

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat