Puheenaihe

Varoitus suosituista itsehoitotuotteista: Voivat heikentää ehkäisyn ja monen muun tutun lääkkeen tehoa – "Viime kädessä ihminen itse vastuussa"

Ennen oman yrityksen perustamista Terttu Tiirola teki tutkimus- ja opetustyötä Helsingin ja Oulun yliopistossa. Väitöskirjan hän teki keuhkoklamydian ja sydäntautien yhteydestä.

[email protected]

Moni hoitaa lievää masennusta luontaistuotteilla. Harmittomalta vaikuttavan mäkikuisman käyttö voi aiheuttaa reseptilääkkeiden kanssa jopa vaarallisia yhteisvaikutuksia.

– Mäkikuisma heikentää ehkäisyvalmisteiden tehoa ja kolesteroli-, masennus-, epilepsia- ja bakteerilääkkeiden vaikutuksia. Hiivalääkkeet saattavat puolestaan nostaa hyytymisenestolääkkeenä käytettävän Marevanin pitoisuutta, farmaseutti Terttu Tiirola sanoo.

Hän perusti Hoitotutka-yrityksen, joka tekee lääkehoidon kokonaisarviointeja. Niissä kartoitetaan resepti- ja itsehoitolääkkeiden sekä luontaistuotteiden yhteisvaikutukset sekä käytettyjen lääkkeiden yksilöllinen soveltuvuus.

– Olen pätevöitynyt lääkehoidon kokonaisarvioinnin asiantuntijaksi kaksi vuotta kestäneellä koulutuksella. Lisäksi koulutan ammattilaisia ja teen farmaseuttisia töitä apteekissa, Tiirola kertoo.

Lääkehoidon kokonaisarviointi on lääkkeitä käyttävälle asiakkaalle ja lääkärin työn tueksi suunniteltu palvelu, jossa erityispätevyyden hankkinut proviisori tai farmaseutti arvioi potilaan lääkehoidon kokonaisuuden.

– Kokonaisarviointiin liittyy asiakkaan noin 1–1,5 tuntia kestävä haastattelu. Teen kirjallisen toimenpide-ehdotuksen. Asiakas toimittaa sen lääkärille, joka tekee mahdolliset muutokset.

Varsinkin pitkäaikaissairailla ja iäkkäillä potilaille kertyy vuosien kuluessa paljon lääkkeitä. Niiden yhteensopivuutta ja tarpeellisuutta ei aina huomata tarkistaa lääkärinvastaanotolla tai apteekissa. Esimerkiksi vatsansuojalääke on saattanut jäädä käyttöön, vaikka tarvetta sen käytölle ei enää ole.

Apteekki.fi-sivujen mukaan Keski-Uudellamaalla maksullista lääkehoidon kokonaisarviointia tehdään Järvenpään I Farma ja Keravan I apteekissa.

Viime kädessä lääkityksestä vastaa ihminen itse."

Lääkärin määräämät lääkkeet eivät tee tehtäväänsä, jos niitä ei käytä ohjeen mukaisesti.

– Vaikka asiakas saisi ensiluokkaisen informaation lääkäriltä ja apteekista, viime kädessä lääkityksestä vastaa asiakas itse, farmaseutti Terttu Tiirola tähdentää.

Lääkkeellä ei ole toivottavaa tehoa, jos lääkettä ei käytetä oikein. Kolesterolilääke saatetaan jättää ottamatta ennakkoluulojen vuoksi.

– Jotkut lääkkeet tulee ottaa tyhjään vatsaan, toiset vasta aterian jälkeen. Tabletin murskaaminen saattaa viedä lääkkeen tehon.

– Monet ihmiset kokevat, etteivät he ole tulleet kuulluiksi sairauksiensa ja mahdollisten lääkitysongelmien kanssa. Silloin motivaatio lääkehoitoon saattaa olla huono, Tiirola sanoo.

Ikä muuttaa lääkkeiden vaikutusta

Joka kymmenes 75 vuotta täyttänyt käyttää vähintään kymmentä eri reseptilääkettä.

Kun ihminen vanhenee, niin lääkkeiden vaikutus elimistössä usein muuttuu.

Munuaisten toiminta heikentyy, jolloin monien lääkkeiden poistuminen elimistöstä hidastuu.

Aivojen tai sydämen herkkyys lääkevaikutuksille voi lisääntyä, ja tutut lääkkeet voivat aiheuttaa haittoja.

Iäkkäillä esiintyy lääkehaittoina muun muassa huimausta, lihasheikkoutta ja ummetusta.

Lähde: Fimea

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat