Paikalliset

Kansallismaisema on vaarassa hävitä – Aurajokirannan yli 175-vuotiaat puut on pakko kaataa jossain vaiheessa

Postikorttimaisema on ollut pitkään lähes muuttumaton. Uusin lisäys siihen on vuonna 2013 valmistunut Kirjastosilta.

Teemu Nurmi

Tulevien vuosikymmenten suurin poru Turussa syntyy, kun Auransillalta Tuomiokirkolle avautuva kansallismaisema muuttuu radikaalisti puiden kaatamisen takia. Vuotta ei voi määritellä, mutta väistämätön tilanne se on.

– Minulta kysyttiin tätä viimeksi kymmenisen vuotta sitten ja vastasin silloin samoin: Se hetki, kun Aurajokirannan puiden poistaminen alkaa, ei ole vielä lähellä. Mitään suunnitelmaa ei siis ole tarve tehdä, Turun kaupungin puuasiantuntija Aki Männistö sanoo.

Turkulainen postikorttimaisema, jota myös kansallismaisemaksi kuvaillaan, koostuu puiden takaa näkyvästä Tuomiokirkon tornista, etumaaston rantalaitureista ja -muureista, empirekivitaloista, puurivistöistä sekä Aurajoen mutkasta, joka tekee maisemasta erityisen. Näkymä on muuttunut tämän ja viime vuosisadan aikana hyvin vähän. Radikaalein lisäys siihen on Kirjastosilta.

Rantalaiturit ovat 1840-60-luvulta, kivitalot pääosin 1830-luvulta, puistojen ja katualueiden jäsentely 1830-1840-luvulta ja Tuomiokirkko on keskiaikainen. Vuoden 1828 asemakaavaan liittyvät sillat, puiset Tuomiokirkkosilta ja Auransilta (silloin Alasilta), valmistuivat vuoden 1830 paikkeilla. Tuomiokirkkosiltaa levennettiin 1955 ja Auransilta uusittiin 1907. Kirjastosilta valmistui 2013.

Lähes kaikki Auransillan ja Tuomiokirkkosillan välissä jokirantaa reunustavat puut ovat puistolehmuksia. Joukossa on myös muutama vuorijalava. Ensimmäiset tähän päivään asti säilyneet puut istutettiin 1835 yksityishenkilöiden sponsoroimana. Turun kaupunki ryhtyi istutustoimiin vuonna 1842. Nuorimmatkin puut ovat siis yli 175-vuotiaita.

Missä kunnossa puut ovat?

– Toisissa on laho-ongelmia enemmän, toisissa vähemmän. Hoitotoimenpiteet riittävät vielä, Männistö vakuuttaa.

Nykypuita hoidetaan niin kauan, kun ne eivät ole turvallisuusriski ympäristölleen. Männistö uskoo, että kun vaihdon aika tulee, tilalle istutetaan yhtä puulajia valmiiksi mahdollisimman suurina taimina. Helsingin Mechelininkadulla tehtiin tänä syksynä vastaavanlainen operaatio, jossa vanha lehmusrivistö korvattiin Ruotsista hankituilla puilla. Ensimmäisessä satsissa oli 32 nelimetristä lehmusta.

– Turussakin on vastaava esimerkki. Linnankadun linnan päässä on Suomen vanhin lehmuskujanne, joka on alunperin tehty 1600-luvulla. Nyt siinä on kolmannet puut. Puut uusitaan aina kaikki kerralla, viimeksi ne vaihdettiin satakunta vuotta sitten, puuasiantuntija toteaa.

Männistön mukaan 100 puuntaimea on saatavilla helposti ja nopealla varoitusajalla, jos tulisi äkillinen tarve vaihtaa Aurajokirannan puut. Männistö muistuttaa, että kaupunki istutti vuosi sitten 165 uutta puuta Tampereen valtatielle eikä määrä ollut mitenkään poikkeuksellinen hankinta.

– Viisasta on tietysti kysyä ajoissa taimia, kun kyseessä on tärkeä kohde. Kilpailutuksen kautta taimia voisi varata sopivan määrän ja pyytää taimistoa kasvattamaan niitä vielä muutaman vuoden.

Tuttu näkymä koulukirjoistakin

Turun maakuntamuseo antoi vuonna 2007 kannanoton silloin vielä Pennisillan nimellä kulkeneeseen asemakaavanmuutokseen. Museo kirjoitti: ”Rantakaduilta ja Auransillalta Tuomiokirkon suuntaan avautuu Suomen kansallismaisemista se, joka kaikkein lähtemättömimmin on syöpynyt suomalaiseen sielunmaisemaan.”

– Aurajoen länsirannalta kuvattu Tuomiokirkkokuva on levinnyt ympäri maailmaa eri aikaisten postikorttien välityksellä ja se kuuluu muun muassa Suomen kansakoulujen ja peruskoulujen Aapis-, uskonto-, historia- ja ympäristöoppikirjojen peruskuvastoon, tutkija Kaarin Kurri Turun museokeskuksesta selvitti Turkulaisen haastattelussa 16.5.2013.

Aurajoen mutka Turun vanhassa keskustassa ei ole yksinään kansallismaisema vaan määritelmä on Aurajokilaakso, joka alkaa Oripäästä ja päättyy Turkuun.

Ympäristöministeriön kansallismaisematyöryhmä valitsi Suomen itsenäisyyden 75-vuotisjuhlavuonna 1992 27 kansallismaisemaa. Aurajokilaakso on yksi niistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Turun vanhin puu selvisi palostakin16.7.2015 13.00
Melkoinen vyötärö Turun jättipuulla: 675 senttiä17.7.2015 08.40
Aurajoki saamassa ponttonirakenteisen liikepaikan - voisi olla ravintola, sauna tai vaikka uima-allas15.6.2018 13.09

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat