Puheenaihe

Vihreiden kannatus nousi Pekka Haaviston siirryttyä puikkoihin, kertoo Yle

Pekka Haavisto.

Arkisto / Johanna Erjonsalo

Pitkään laskussa ollut vihreiden kannatus on noussut 2,6 prosenttiyksikköä 13,9 prosenttiin, ilmenee Ylen marraskuun puoluekannatusmittauksesta.

Pekka Haavisto valittiin vihreiden puheenjohtajaksi 3. marraskuuta. Ylen kyselyssä Haaviston vaikutus puolueen kannatukseen näkyy ensimmäistä kertaa koko mittausjakson ajalta.

Taloustutkimuksen Ylelle tekemän kyselyn tausta-aineiston mukaan vihreille tyypillinen kannattajakunta näyttää aktivoituneen uudelleen. Vihreät ovat vahvistuneet opiskelijoiden ja toimihenkilöiden, mutta myös työväestön keskuudessa, erityisesti isoissa kaupungeissa.

Vihreät ovat saaneet uusia tukijoita myös yli 65-vuotiaista, kertoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.

– Se poikkeaa vähän totutusta. Tässä saattaa olla Pekka Haavisto -efektiä. Vanhemmissa ikäluokissa on varmaan sellaisia, joille hän on sopiva vihreiden keulakuva.

SDP pitää edelleen kannatustukimuksen kärkipaikkaa, mutta sen kannatus on notkahtanut 1,2 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta ja on nyt 21,5 prosenttia.

Toisena on kokoomus 19,1 prosentin kannatuksella, pudotusta on reilu prosenttiyksikkö.

Keskustan kannatus on 17 prosenttia eli puoli prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisessä, lokakuun kannatusmittauksessa.

Perussuomalaisten kannatus on pudonnut 1,7 prosenttiyksikköä 8,1 prosenttiin.

Vasemmistoliittoa äänestäisi 8,5 prosenttia kyselyn vastaajista, pudotusta edelliseen on hieman.

Pienistä eduskuntapuolueista kristillisdemokraatteja äänestäisi 4,1 prosenttia ja sinisiä 1,5 prosenttia vastaajista. RKP:n kannatus on 4 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pekka Haavisto vihreiden johtoon ylivoimaisella äänimäärällä – "Touko Aalto, olet aina tervetullut takaisin"3.11.2018 14.18

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat