Puheenaihe

Valitsetko lehmän maidon vai kauramaidon? – Tutkija kertoo yllättävästä ilmastofaktasta MT:lle

ARKISTO / Juha Perälä

Lehmän maidosta ja kaurajuomasta koituu tutkijan mukaan yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä ilmastoon litraa kohden, kertoo Luonnonvarakeskus Luken asiantuntija. Maaseudun Tulevaisuuden haastattelema tutkija Merja Saarinen Lukesta kertoo, että molempien juomien hiilidioksidipäästöt per litra ovat noin yksi kilogramma.

– Nykyisin lehmien maitotuotos on niin suuri, että esimerkiksi ilmastovaikutus maitolitraa kohden on varsin maltillinen. Nykytietämyksen mukaan se on samaa suuruusluokkaa kuin esimerkiksi kaurajuomalla, Saarinen toteaa samasta asiasta Luken sivulla.

Kumpaa sitten "ilmastoviisaita tekoja" suosivan kuluttajan pitäisi ostaa? Vaikka molemmissa juomissa päästö litraa kohden on sama, ympäristövaikutusten arviointiin liittyy monia muitakin näkökohtia.

Kuluttajan alkaa olla jo vaikeaa suunnistaa tietoviidakossa. Luken tutkijat ovat koonneet avuksi ravitsemukseen liittyvää tutkittua tietoa tälle sivustolle.

Esimerkiksi jos haluaa vähentää vesistöjen kuormitusta, hyödyllisintä on suosia kotimaisia luonnonkaloja, Luke neuvoo.

Pakkauksista todetaan, että jos ne vähentävät ruokahävikkiä, ne ovat ekologisia.

Lisää aiheesta

20 vuoden seurantatutkimus: Osa maitotuotteista vähentää sydäninfarktin riskiä30.10.2018 19.19
Kaurasta tuli hittiruokaa – kulutus 6 kiloa vuodessa25.12.2016 18.34
Ilmastonmuutos synkentää oluen ystäviä – HS: Ohrapirtelön hinta saattaa nousta jopa 20 euroon16.10.2018 20.45

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat