Paikalliset

Turkulaistutkimus: Älypuhelimen liikeanturi havaitsee sydänkohtauksen tai eteisvärinän

Mojtaba Jafari Tadi.

Turun yliopisto

Erilaisia sydän- ja verisuonitauteja on nykyään mahdollista tunnistaa älypuhelimen avulla. Turun yliopistossa väittelevä Mojtaba Jafari Tadi tarkasteli tutkimuksessaan mittaustekniikkaa, joka antaa tietoa sydämen toiminnasta.

Liikeantureihin perustuvalla sydämen mittaustekniikalla päästään kiinni sydämen toimintaa kuvaaviin mekaanisiin ja hemodynaamisiin parametreihin.

– Jokaisella sydämenlyönnillä kehossamme kulkee monimutkaisia värähtelyjä, jotka syntyvät sydänlihaksesta. Nämä sydämen mikroliikkeet voidaan tallentaa erilaisilla laitteilla kehon eri paikoista, Jafari Tadi sanoo.

Sydämen värähtelysignaalien tallennusmenetelmät eivät ole uusia, vaan esimerkiksi seismokardiografia (SCG) ja ballistokardiografia (BCG) ovat olleet käytössä yli sadan vuoden ajan. Anturien ja signaalien käsittelyn kehittyminen on kuitenkin avannut uusia mahdollisuuksia sydämen ja verisuonien toiminnan seurannassa.

– Mikroelektromekaaninen kiihtyvyysanturi ja gyroskooppianturit voivat antaa kattavan kuvan sydämen värähtelystä. Erilaiset mobiililaitteet, kuten älypuhelimet, sisältävät tämän liikkeenmonitorointiteknologian, Jafari Tadi toteaa.

Näiden älypuhelimiin sisäänrakennettujen liikeantureiden avulla onkin mahdollista havaita erilaisia sydän- ja verisuonitauteja, kuten eteisvärinä tai sydäninfarkti.

– Useimmat ihmiset omistavat älypuhelimen, jossa on sisäänrakennettuna liikeanturit, jotka kykenevät havaitsemaan esimerkiksi eteisvärinän tai sydäninfarktin. Teknologia tarjoaa edullisen ja helpon tavan kyseisten ongelmien tunnistamiseen. Eteisvärinä ja sydäninfarktit ovat yleistyneet ja niillä voi olla vakavia seurauksia, ellei oireita tunnisteta ajoissa, Jafari Tadi huomauttaa.

Liiketunnistimia voisi mahdollisesti hyödyntää myös sydämen PET-kuvantamisen yhteydessä.

M.Sc. Mojtaba Jafari Tadin väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa perjantaina 14. joulukuuta.

Väitöksen alana on lääketieteellinen fysiikka ja tekniikka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat