Puheenaihe

Koiriin liittyviä järjestysrikkomuksia jo pitkälti yli 500 tänä vuonna – "Yleistyneet huomattavasti"

Kuluneen vuoden aikana irtokoiriin liittyviä järjestysrikkomuksia on kertynyt jo 532. Kuvituskuva.

Jukka Pätynen

Koiriin liittyvät rikokset ovat yleistyneet huolestuttavasti. Yleisimpiä ovat pentutehtailua ja koirakurin laiminlyöntiä koskevat tapaukset, joissa irrallaan ollut koira on päässyt puremaan toista koiraa tai ihmistä.

Vuosina 2013–2017 poliisin tilastoimien irtokoiriin liittyvien järjestysrikkomusten määrä vaihteli 443 ja 527 tapauksen välillä. Kuluneen vuoden aikana tapauksia on kertynyt jo 532.

Helsingin poliisilaitos perusti syksyllä Suomen ensimmäisen eläimiin liittyviin rikoksiin keskittyvän tutkintaryhmän. Ryhmää johtavan rikoskomisario Anne Hietalan mukaan valtaosa ryhmän käsittelyyn tulleista tapauksista koskee koiria.

Ongelmien ennaltaehkäisemiseksi tarvitaan laajaa yhteistyötä."

Pentutehtailu on Hietalan mukaan usein sidoksissa muuhun rikollisuuteen, kuten petoksiin, salakuljetukseen, talous- ja verorikoksiin sekä eläinsuojelurikoksiin.

– Laittomasti maahan tuodut tai pentutehtaiden pennut käyvät kaupaksi. Vaikuttavin tapa on saada markkinat tyrehtymään – kun ei ole ostajia, myyjät vähenevät. Tiedottaminen ja valistaminen ovat parhaita keinoja siihen, Hietala tiivistää.

– Pentutehtailu, vastuuton koiranpito ja koirien aggressiivinen käyttäytyminen näyttävät yleistyneen huolestuttavasti. On tärkeää lisätä ihmisten ymmärrystä koiran omistajan vastuista sekä koiran luonteeseen ja käyttäytymiseen vaikuttavista asioista. Kennelliitto on panostamassa näihin asioihin entistä vahvemmin, mutta ongelmien ennaltaehkäisemiseksi tarvitaan myös laajaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä, sanoo Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Käyttäytymisongelmat kuten ääniarkuus ja pelokkuus periytyvät."

Suomen Kennelliitto ja sen jäsenyhdistykset järjestävät ympäri maata perus- ja jatkotason koulutusta niin koiranomistajille kuin kasvattajille. Vertaisarvioitu tieteellinen tieto koiran terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavista asioista lisääntyy jatkuvasti, ja sen hyödyntäminen tukee myös kasvatusta. Lisäksi Suomi on maailman kärkeä koirille tehtyjen terveystutkimusten määrässä.

– On hyvin tärkeä ymmärtää koiran käyttäytymistä ja sen periytymistä. Monet käyttäytymisongelmat kuten ääniarkuus ja pelokkuus periytyvät. Näihin piirteisiin on kiinnitettävä uuden tutkimustiedon myötä enemmän huomiota koirien jalostuksessa, sanoi koirien käyttäytymistä tutkiva FT, biologi Katriina Tiira.

Oikean koiran päätyminen oikeaan kotiin vaatii valveutuneisuutta sekä koiran hankintaa suunnittelevalta että kasvattajalta, muistuttaa Kennelliitto.

Kennelliiton sääntöjen ja ohjeiden mukaan selvästi arkaa tai vihaista koiraa ei tule käyttää jalostuksessa. Kasvattajan on myös oltava huolellinen siinä, kenelle hän koiran luovuttaa.

Koiraa hankkiessa tulisi muistaa, että siinä kyse 10–15 vuoden sitoutumisesta uuteen perheenjäseneen ja elämäntapaan. Ilon ja uusien kokemusten lisäksi arki koiran kanssa tuo mukanaan myös huomattavia kustannuksia, velvollisuuksia ja rajoituksia. Koiran taustojen tunteminen ja pennun hankinta vastuulliselta kasvattajalta tukevat koiran tasapainoista kehittymistä, sosiaalistumista ja kouluttamista yhteiskuntakelpoiseksi.

– Jokainen koiranostaja vaikuttaa rahoillaan myös siihen, millaisissa oloissa ja millaisia koiria maassamme kasvatetaan tai tänne muualta kuljetetaan. Siihen, miten koira käyttäytyy aikuisena, vaikuttavat sekä perimä, elinolosuhteet että elämänkokemukset. Aika ennen luovutusikää on korvaamatonta: jos kasvuolosuhteissa on puutteita, sitä ei voida täysin korjata myöhemminkään, muistutti Suomen Kennelliiton käyttäytymisen jalostustyöryhmän puheenjohtaja Tuire Kaimio.

Koiraa ei tule koskaan hankkia hetken mielijohteesta esimerkiksi joululahjaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kennelliitto ei kannata rotukieltoja koirahyökkäysten suitsimiseksi – "Voi tehdä koirista statussymboleja huonolla tavalla"31.10.2018 18.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat