Kulttuuri

Rico haistaa kantarellit

Sienilajeja voidaan opettaa koiralle rajoittamaton määrä. Lajien tunnistaminen vaatii ihmiseltä enemmän kuin koiralta.

Sieniä tunnistavan ja löytävän koiran kouluttaminen ei ole vaikeaa. Koiran kouluttamiseen kuluu kuitenkin koirasta ja sen koulutustaustasta riippuen aikaa yhdestä viikosta kuukauteen.

–Koira oppii tunnistamaan sienen nopeasti. Aikaa vaativat enemmänkin ilmaisun opettaminen ja omistajasta tietyn etäisyyden päässä työskenteleminen, Johanna Toivonen Koirakoulu Oivalluksesta toteaa.

Toivosen oma koira, 9-vuotias sekarotuinen Rico, etsii pääasiallisesti kadonneita lemmikkieläimiä. Rico kuitenkin lähtee häntä heiluen mukaan myös sienimetsälle. Etsinnän kohteena ovat tällöin kantarellit. Toivosen mukaan mistä tahansa koirasta voi tulla sienikoira, mutta hajuaistin käytön osaamista homma kuitenkin vaatii.

– Jos koiralla on nenä, niin siitä voi tulla sienikoira.

Opetusta aloitettaessa koiran ei tarvitse osata välttämättä mitään. Koulutuksen alussa koiralle opetetaan esimerkiksi kantarellin haju ja tehdään hajusta koiran mielestä kiinnostava ja mukava. Vaarana opettamisessa toki on kuormasta napsiminen, varsinkin innokkailla koirilla.

– Todella moni koira yrittää jossain vaiheessa syödä sieniä, mutta palkkaamisen ajoittamisella ongelma saadaan kyllä pois.

Koulutettu sienikoira jaksaa koirasta riippuen tähdä töitä parikin tuntia. Joidenkin koirien kohdalla innostuminen tosin saattaa muuttua ajoittain hallitsemattomaksikin, sillä koira kokee etsimisen mukavana puuhana ja leikkinä.

– Esimerkiksi tänä kesänä kurssilla olleen koiran omistaja on nyt aivan helisemässä, kun metsälenkillä koira etsii jatkuvasti vain sieniä, vaikka käskyä ei annetakaan, Toivonen naurahtaa.

Sienilajeja voidaan opettaa koiralle rajoittamaton määrä. Lajien tunnistaminen vaatiikin ihmiseltä enemmän kuin koiralta. Kun yhden lajin opettaa kunnolla, on seuraavien opettaminen koiralle helppoa.

Vaikka nelijalkaisen apulaisen kouluttaminen ei ole hankalaa, ei sohvalla loikolevasta Murresta välttämättä enää saa sienestyskumppania täksi syksyksi. Talven aikana koulutuksen voi kuitenkin aloittaa kuivatuilla sienillä, jolloin ensi syksynä karvakuonon taidoista voi hyötyä nopeammin.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat