Paikalliset

Markku Jokisipilä povaa eduskuntavaaleihin jymy-yllätystä – "Saattaa muuttaa kovasti vaalikeskustelun sävyä"

Markku Jokisipilä.

Janne Koivisto

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä pitää mahdollisena, että Euroopan unionin epävakaus voi vaikuttaa jälleen vahvasti Suomen eduskuntavaaleihin.

Kreikan ja Portugalin hätälainoilla oli suuri vaikutus vuoden 2011 eduskuntavaaleihin ja erityisesti siihen, että perussuomalaiset nousi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Nyt eteläisessä Euroopassa saattaa olla kypsymässä vastaavanlainen tilanne, kun Italian hallitukseen nousivat populistipuolue Viiden tähden liike ja äärioikeistolainen Lega.

– Vaikuttaa siltä, että tämä epäpyhä allianssi syytää rahaa oikealle ja vasemmalle ilman mitään budjettikuria. EU-maat eivät voi katsoa sitä sivusta loputtomiin. Jossakin vaiheessa Italiaan on alettava kohdistaa sanktioita. Sellainen mahdollisuus on olemassa, että Italia ajautuu Kreikan kaltaiseen tilanteeseen, Jokisipilä sanoo.

– Jos Italian talous ajautuu vaikeuksiin, se saattaa muuttaa kovasti suomalaisen vaalikeskustelun sävyä.

Jokisipilä huomauttaa, että EU:n on entistä vaikeampi vaatia Italiaa sitoutumaan budjettikuriin, koska Ranskakin on irtaantumassa kurista.

– Marine Le Peniä kutsuttiin populistiseksi ehdokkaaksi, mutta kyllähän Emmanuel Macronkin oli myös aika populistinen. Nythän ranskalaiset ovat sitten ryhtyneet peräämään, missä vaiheessa Macronin lupaukset alkavat konkretisoitua. Sitähän keltaliivit nyt vaativat. Macron joutui antamaan periksi jokaisessa kysymyksessä. Joku ehti jo laskea, että se tulee maksamaan Ranskalle 10 miljardia euroa.

– Miten Italia aiotaan saada talouskuriin, jos Ranska irtaantuu siitä?

Italian ohella Suomen eduskuntavaaleihin voi Jokisipilän mukaan vaikuttaa se, ettei Euroopan unioni ole saanut aikaan yhteistä turvapaikkapolitiikkaa, vaikka sitä on yritetty vuodesta 2015 lähtien.

– EU:lle on odotettu yhteisiä palautuskeskuksia, mutta niitä ei ole saatu. Nyt on oltu hyvässä tilanteessa, koska tulijamäärä on ollut alhainen, mutta kun ottaa huomioon Afrikan ja Lähi-idän yleisen poliittisen tilanteen ja väestönkasvun, tilanne voi aivan hyvin muuttua, Jokisipilä arvioi.

Entä kotimaiset aiheet? Jokisipilä ennakoi, että sosiaali- ja terveyspalvelut eli sote puhuttaa näissäkin vaaleissa.

– Kun Sdp johtaa mielipidetiedusteluja, heillä on niin sanottua agenda setting -valtaa, ja hyvinvointivaltioon liittyvät palvelut ovat heillä vahvasti agendalla.

Vääntöä on luvassa ainakin siitä, kuinka laajasti sote-palveluita voi yksityistää.

– Sdp:hän on jo puheenjohtaja Antti Rinteen suulla ilmoittanut, että laaja sote-palveluiden yksityistäminen ei käy sosiaalidemokraateille.

Toinen aihe, josta Jokisipilä odottaa keskustelua, on sosiaaliturvan uudistaminen.

– Siinä iso keskustelun aihe tulee olemaan se, mennäänkö johonkin automaattiseen yleisturvaan vai pysytäänkö vastikkeellisessa systeemissä. Sdp on siinä mielenkiintoisella tavalla vedenjakaja-asemassa. En ole vielä kauhean selvästi ymmärtänyt, mikä Sdp:n kanta on.

Jokisipilä odottaa erityisellä mielenkiinnolla sitä, mitkä puolueiden voimasuhteet ovat vaalien jälkeen.

– Meillä oli vuoden 2011 vaaleihin asti se tilanne, että kolme suurta puoluetta otti noin kaksi kolmasosaa äänistä ja sai muodostettua aika kivuttomasti vahvan enemmistöhallituksen. Tämä on muuttunut, hän huomauttaa.

Vaikka perussuomalaisten kannatus on nyt laskenut mielipidetiedusteluissa, puolue voi Jokisipilän mukaan vielä yllättää.

– Perussuomalaiset on ollut 10 prosentin tuntumassa, mutta minusta tuntuu, että jos jollain puolueella on piilossa olevaa kannatusta, niin se on juuri perussuomalaiset. Maahanmuutto ja kotoutumiskysymykset kuplivat koko ajan pinnan alla jossakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat