Puheenaihe

Poliisipomo myöntää: 100 000 hälytystehtävää jää vuodessa hoitamatta – penää poliitikkoja ottamaan suoraan kantaa

Poliisikomentajan mukaan poliisin on avoimesti kerrottava siitä, ettei kaikkia tehtäviä pystytä hoitamaan.

Arkisto/Klaus Nurmi

Suomessa jää vuositasolla jopa noin satatuhatta poliisin hälytystehtävää tosiasiassa hoitamatta, paljastaa Helsingin poliisilaitoksen poliisikomentaja Tomi Vuori blogissaan.

Syynä on Vuoren mukaan se, että poliisi on pakotettu priorisoimaan, koska tehtävien ala on nykyään hyvin laaja eikä uusiin tehtäviin käytännössä osoiteta lainkaan lisäresursseja.

Hän toivoo, että sama päätöksentekijä, joka on antanut poliisille rahat ja tehtävät, päättäisi myös siitä, mitä jätetään hoitamatta.

– Poliisi itse se ei kai oikein luontevasti voi olla, pohtii Vuori.

Vuori myöntää, että Helsingin poliisilaitos on yhdessä Helsingin syyttäjänviraston kanssa sopinut täysin yksimielisesti menettelystä juttujen mahdollisimman varhaiseksi rajoittamiseksi. Siinä on Vuoren mukaan kyse nimenomaan priorisoinnista: valitaan, mihin liian vähäiset voimavarat kohdennetaan.

Vuori kuitenkin korostaa, ettei mitään nurkkaa jätetä täysin hoitamatta. "Poliisin on paikallaan näyttää lippua aika ajoin koko toimialueellaan. Valvonta voi osua kohdalle missä vain."

Hänen mielestä poliisin on avoimesti kerrottava siitä, että priorisointia tehdään.

– Priorisointia koskeva päätöksenteko on vastuunkantoa.

Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella rikostutkinnassa työskenteleville tutkinnanjohtajille osoitetusta linjauksesta, jossa määrättiin tietyt rikokset jätettäväksi pääsääntöisesti esikäsittelyyn. Linjaus koski vähäisiä omaisuusrikoksia ja yksityisyyden, rauhan ja kunnian loukkaamisia, lieviä pahoinpitelyjä ja muita vastaavia rikoksia.

Linjaus oli vuodelta 2014, mutta Helsingin Sanomien lähteen mukaan käytäntö on todellisuutta yhä edelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat