Paikalliset

Lennokit vaarantavat potilaskuljetuksia Tyksissä

DRONET Lennokkien lennättämiselle on selkeä ohjeistus, mutta sääntöjä rikotaan.

Jani Nieminen käyttää miehittämättömiä ilma-aluksia työnsä puolesta. Hän toivoo, että kaikki harrastajat noudattaisivat lennättämisessä yhteisiä pelisääntöjä.

Tomi Kangasniemi

Lennokkien lennättäminen luvattomilla alueilla on Turussa iso turvallisuusriski. Esimerkiksi Tyksin T-sairaalan katolla on helikopterin laskeutumisalue. Puolen vuoden aikana alueella on havaittu luvaton kopteri jo seitsemän kertaa.

– Jos ilmatilassa on vierasesine, lentäjät eivät voi laskeutua kentälle. Tällaisessa tapauksessa kopteri ajaa Ruskon kentälle, ja potilas kuljetetaan ambulanssilla Tyksiin. Se voi kestää 20-30 minuuttia, mikä voi olla potilaan hoidon kannalta ratkaiseva aika, Tyksin isännöitsijä Tapani Kosonen muistuttaa.

Tyksin T-sairaalan alue on virallinen lentokenttä. Se tarkoittaa, että sen ympärillä on 600 metrin lentokieltoalue. Alue ulottuu Hovioikeuden talolta Ylioppilaskylän Ikituuriin, mutta päättyy ennen Itäharjun Prismaa.

– Tällä alueella ei saa olla sellaista lentämistä, mitä emme voi hallita.

Sairaalan alueella luvattomasti lennätettävät dronet vaarantavat ja pahimmillaan estävät lääkärihelikopterin, potilassiirtoihin käytettävien muiden helikopterien tai Rajavartiolaitoksen ensihoitolennot.

Viimeksi viikko sitten torstai-iltana laskeutui luvaton drone Tyksin katolle helikopterin laskeutumisalustalle. Itsenäisyyspäivänä taas Super Puman lähtö kentältä estyi dronen takia. Tapauksista on tehty rikosilmoitus.

Kososen mukaan luvattomat lennättämiset eivät ole varmastikaan tahallisia vaan takana on epätietoisuus kentän olinpaikasta tai säännöistä.

– Meillä on ollut alueella myös luvallista kuvausta. Näistä lennättäjät ovat olleet meihin etukäteen yhteyksissä, ja saamme koneet tarvittaessa alas, Kosonen tiivistää.

Ohjeet dronen lennättämiseen

Lennätä aina niin, että näet lennokin + väistä muita ilma-aluksia.

Lennättäminen ihmisjoukon päällä on kiellettyä.

Dronen maksimikorkeus on 150 metriä.

Lennättäminen asutuskeskuksen yllä on sallittua, jos lennokki on alle kolmekiloinen ja lennättäjä on tutustunut alueeseen ja varmistunut siitä, että lennättäminen turvallista.

Älä häiritse muiden yksityisyyttä.

Lentoaseman lähellä on omat säännöt. Aina kun etäisyys lentoasemasta on pienempi kuin yksi kilometri, tarvitaan lentämiseen lupa kyseisen lentoaseman lennonjohdolta.

Lentoasemilla on myös erikseen määritellyt lähialueet, jotka näkyvät ilmailukartoissa.

On myös muita lennättämiseltä kiellettyjä alueita, kuten ydinvoimalat, öljynjalostamot ja valtionhallinnolle tärkeät alueet.

Lähde ja lisätietoja: www.droneinfo.fi/fi

Dronekartta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Droneja lennätetään Suomessa yhä huolimattomammin – Helsinki-Vantaan lentoasema nyt erityisessä vaarassa16.5.2018 19.15
Poliisi etsii luvattomasti Tyksin katolle laskeutuneen kuvauskopterin omistajaa4.1.2019 13.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat