Paikalliset

Antikvariaatit murroksessa: ”Nettikauppa on oltava”

KIRJAT Turkulaiskauppiaan mukaan tarjontaa kirjoista on enemmän kuin koskaan.

Brahen Antikvariaatin Vesa Hörkkö uskoo, että antikvariaateille on yhä tilausta. Pärjääminen vaatii yrittäjältä asiantuntemusta ja aktiivisuutta.

Tomi Kangasniemi

Moni pienempi kaupunki on jäänyt jo kokonaan ilman antikvariaattia. Turussakin pitkään toiminut Omituiset opukset laittoi lapun luukulle vuodenvaihteessa.

Brahen Antikvariaattia pitävä Vesa Hörkkö uskoo kuitenkin alan tulevaisuuteen.

– Itse olen ollut 25 vuotta alalla, ja tämä on kasvun aikaa. Kirjakauppa käy hyvin. Suurin ongelma meillä on saada ostettua sisään hyvää ja sopivaa tavaraa. Tarjontaa on enemmän kuin koskaan, Hörkkö muistuttaa.

Hörkön mukaan kiireisimpinä viikkoina hänellä on toistakymmentä muuttoa tai kuolinpesän katsastusta. Niissä tarvitaan asiantuntemusta.

– Takavuosina tuotoista merkittävä osuus tuli vielä lehdistä ja kevyestä kaunokirjallisuudesta. Vanhempien ja harvinaisempien teosten kohdalla pitää olla tietämystä. Vaikea tälle alalle on tyhjältä pöydältä lähteä. Ne, jotka tälle alalle jäävät, pärjäävät kyllä, mutta aktiivisuutta se vaatii.

Hörkön mukaan keräily on selkeästi vähentynyt. Kovan luokan kirjakeräilijät ovat nykyisin harvassa. Myös kirjojen kysyntä painottuu tietopuoleen.

– Uuden kirjan elinkaari on lyhentynyt ja painokset pienentyneet.

Kivijalkakaupan ja nettikaupan kanssa tasapainoilee monikin antikvariaattiyrittäjä. Esimerkiksi Helsingissä osa on lopettanut kivijalkaliikkeen, koska ovi ei käy entiseen tahtiin ja vuokrakulut rasittavat.

– Nettikauppa on oltava, jos aikoo pärjätä, mutta liike on tärkeä osa toimintaa. Meillä tulee jo puolet liikevaihdosta netistä, mutta paljon myös hankitaan netistä ja noudetaan täältä, Hörkkö kertoo.

Suurimmat tapahtumat, kuten kirjamessut tai Vammalan vanhan kirjallisuuden päivät ovat antikvariaateille tärkeitä niin kaupallisesti kuin markkinoinnissakin.

Kun miettii kilpailutilannetta, myyvät kirppikset, Kontti-myymälät ja Ekotorit nykyisin paljon kirjoja. Hörkön mukaan niillä ei kuitenkaan ole antikvariaateille merkitystä.

– Niissä myydään perushöttöä. Meidän elinehtomme on laadukas valikoima. Tiedämme, mitä asiakaskunta meiltä hakee. Meillä esimerkiksi filosofia, psykologia ja rajatieto ovat vahvoja.

E- ja äänikirjoja markkinoidaan yhä vahvemmin, mutta Hörkkö uskoo perinteisen kirjan potkivan yhä pitkälle tulevaisuuteen.

– Luotan painettuun materiaaliin. Olen nyt viisikymppinen, ja jos tässä jaksan 20-25 vuotta, kyllä painettu kirja sen aikaa säilyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Turkulaiset kivijalkakirjakaupat pitävät pintansa16.2.2018 08.00
Suomi-sarjakuva kerää kehuja myös maailmalla6.1.2019 20.00
Sinunkin kotisi kirjahylly on pian minidivari – uusi Selaamo-palvelu haluaa pelastaa kirjat tuholta26.2.2018 07.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat