Vapaa-aika

Kuin konkari teinin kropassa

Vain Aki-Petteri Berg on pelannut Rasmus Ristolaista nuorempana SM-liigaa TPS:n paidassa.

Teemu Nurmi

Jos on TPS:n kiekkojoukkue herättänyt alkukaudesta huomiota viime kaudesta jatkuvien heikkojen otteidensa takia, on yksi pelaaja noussut harmaan massan keskeltä syksyn valopilkuksi. Puolustaja Rasmus Ristolainen on ollut alkukierroksilla TPS:n parhaita pelaajia. Ehkä paras, kun suhteutetaan pojan 16 vuoden ikä pelisuorituksiin.

Ristolaista monta vuotta junioreissa valmentanut Juuso Nieminen, TPS:n A-junioreiden nykyinen päävalmentaja, ei ole lainkaan yllättynyt ”Rassen” läpimurrosta SM-liigaan.

– Keskustelimme Rassen kanssa hänen tulevaisuudestaan C-juniori-ikäisenä. Silloiseen suunnitelmaan kuului se, että juuri kaudella 2011-12 hän pelaisi jo liigassa tai vähintään Mestiksessä, Nieminen muistelee.

Ristolaista hehkutettiin TPS:n seuraavaksi supertähdeksi, kun poika oli vasta 14-vuotias. Ura on edennyt odotettua tahtia, mutta Niemisen mukaan kaikki hetket eivät ole olleet pelkkää nousukiitoa.

– Hän on iso lupaus ja sitä on tosiaan hehkutettu. Nimi oli lehdessä jo nuorena. Kehittymiseen tuli ehkä sen takia suvantovaiheita. Pelatessaan C-ikäisenä B-junioreissa keskustelimme asiasta ja Rasse ymmärsi, että paineita tulee, jos meinaa menestyä, mutta niitä pitää osata käsitellä oikein. Nyt hän voi varautua paremmin kaikkiin mahdollisiin sudenkuoppiin, Juuso Nieminen sanoo.

Poikamaiselta näyttävä Ristolainen käyttäytyy jäällä kuin aikuinen mies. Hän ei hätäile ratkaisuissaan, ei peräänny tilanteista, ottaa vastuuta ja vastaa annettuun vastuuseen jämäkästi. Ristolainen pelaa kolmannessa pakkiparissa ja usein ykkösylivoimassa. Hänen peliaikakeskiarvonsa on TPS:n kolmanneksi korkein.

Juuso Nieminen muistuttaa, että valmentajan on helpompi antaa nuorille pojille mahdollisuuksia mennä kentälle oppimaan uusia asioita, jos joukkueen peli kulkee voitosta voittoon. Vaikeassa tilanteessa valmentaja luottaakin usein vanhempiin pelaajiin, mutta Ristolainen on lunastanut päävalmentaja Pekka Virran häneen asettamat odotukset moninkertaisesti.

Ristolainen avasi pistetilinsä heti alkukaudesta Ässiä vastaan syöttämällä TPS:n ainokaisen osuman. Seuraavassa ottelussa hän teki kaksi maalia Ilveksen verkkoon. Kaiken lisäksi pojan päässä koreili jonkun aikaa kultakypärä. Lehdistö oli Ristolaisen kimpussa.

Kuten Juuso Nieminen sanoo: Rassella oli muutama tapahtumarikas päivä.

– Häntä varmasti jännitti kultakypärän kantaminen. Kukaan yleisössäkään ei voinut olla sitä huomaamatta. Luulen, että Rasse tiedosti sen.

Ristolainen osaa käyttää isoa kokoaan melko hyvin hyödyksi. Hän myös uskaltaa mennä haastamaan kokeneempia pelaajia nokkapokkaan, jos tilanne sitä vaatii. Juuso Niemisen mukaan Ristolaisen kovuus pelitilannetajusta. Ja pelimiehen luonteesta.

– Rasse pelaa mitä vaan. Siis vaikka korttia, kunhan saa pelata. Hän ymmärtää, mitä eri pelitilanteet vaativat ja mitä milloinkin kannattaa tehdä. Rasse myös tiedostaa se isomman maalin, jota kohti hän on urallaan menossa. Rasse tietää sen, että jos hän aikoo tulla tähtipelaajaksi, hänen pitää olla valmis kaikkeen.

Muitakin nuoria puskemassa läpi

Rasmus Ristolainen on nyt TPS:n kirkkain junioritähti, mutta takanakin kuhisee. Alle 20-vuotiaita sopimuspelaajia edustusjoukkueessa ovat Ristolaisen lisäksi maalivahti Kristian Järvinen (syntynyt 1992), puolustaja Mikko Lehtonen (1994) sekä hyökkääjät Santtu Huhtala (1992), Rasmus Kulmala (1994), Jasper Lindsten (1994) ja Joni Seinelä (1993).

Huhtala on ollut TPS:n kokoonpanossa kahdessa ottelussa. Tehot ovat 0+0. Peliaikaa on tullut keskimäärin 6 minuuttia ottelua kohti.

– Huhtala pelannee tänä vuonna muutaman pelin. Rasmus Kulmala taas pelaa luultavasti ensi kaudella muutaman ottelun ja sitä seuraavalla taistelee tosissaan liigapaikasta, Juuso Nieminen sanoo.

TPS:n A-nuorissa, joita Nieminen valmentaa, ovat vahvimpia tulevaisuuden nimiä Artturi ”Ikan poika” Lehkonen ja Matias Pulli. Vuonna 1995 syntyneet pojat kuuluvat 18-vuotiaiden maajoukkueeseen ja tavoittelevat paikkaa kevään MM.kisoista.

Samaan porukkaan kuuluvat myös Kulmala, Lehtonen, Lindsten ja Ristolainen, joista Ristolainen lienee tyrkyllä myös vuodenvaihteessa järjestettäviin 20-vuotiaiden MM-kisoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat